Sokaklarda kulaklık ile yürümek, şehir hayatının içindeyken herkesin alışkanlık haline getirdiği bir durum. Her ne kadar bu alışkanlık yürüyüşleri eğlenceli hale getirse de tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Ortam sesleri yeterince duyulmadığ için tehlikelere karşı kişiyi savunmasız kılabiliyor. Bu noktadan yola çıkan Columbia Veri Bilim Enstitüsündeki araştırmacılar, bu durumu önleyebilmek adına özel bir kulaklık geliştirdi. Tehlikelere karşı uyaran kulaklık...

Kulaklık takarak yürüyüşe çıkmanın yol açtığı problemler rakamlara da yansımış durumda. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre twalking’in neden olduğu yaralanma ve ölümler son yedi yılda üç kat oranında arttı.

Columbia Veri Bilim Enstitüsündeki araştırmacılar, artan bu halk güvenliği problemini gidermek için, yakınlardaki tehlikelere karşı yayaları uyaran akıllı bir kulaklık sistemi tasarladılar. Bu kulaklık sistemi minyatür mikrofonlara sahip ve yaklaşmakta olan araçların seslerini algılayan akıllı sinyal işleme özelliği bulunuyor. Yakında bir tehlike oluşması durumunda sistem yaya kulaklıklarına sesli bir uyarı gönderiyor ve böylece kişiyi uyarmış oluyor.

Sokaklarda test ediliyor

Kulaklık şu an için geliştirme aşamasında. Araştırma ekibi prototip geliştiriyor ve bu prototipleri Columbia’ya yakın sokaklarda test ediliyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Data Science Institute Üyesi ve Columbia Engineering’de Elektrik Mühendisliği Yrd. Doç. Fred Jiang, “Yayalar için sesli uyarı mekanizması oluşturan ucuz ve düşük güçlü bir teknolojinin geliştirilmesinde yeni bir alan araştırıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Akıllı kulaklık projesi 2017 yılında Ulusal Bilim Vakfı’ndan 1,2 milyon dolar hibe aldı ve ekip, o zamandan beri araştırmaları hakkında IEEE Nesnelerin İnterneti Dergisi’nde iki konferans bildirisi ve bir dergi makalesi yayınladı. Aynı zamanda bu proje ACM konferansından en iyi demo ödülü ve IEEE konferansından en iyi sunum ödülü kazandı.

Akıllı kulaklıkların araştırılması ve geliştirilmesi karmaşık bir süreç. Kulaklık setine çok sayıda minyatür mikrofon yerleştirmenin yanı sıra yayaya yakın tüm sesleri işlemek için düşük güçlü bir veri hattı geliştirmeyi içerir. Boru hattında, çok az pil gücü kullanırken ilgili özellikleri seslerden ayıran ultra düşük güçlü, özel tümleşik devre bulunur. 

Ekibin nihai hedefi akıllı kulaklık sisteminin bir prototipini geliştirmek ve teknolojiyi ticari bir şirkete aktarmak. Tehlikelere karşı uyaran kulaklık ile yaya ölümlerinin azaltılması öngörülüyor.