Teknoloji devleri Apple ve Samsung arasında 2011 yılından beri devam eden patent savaşları bu yıl da devam edecek gibi görünüyor. Apple tarafından iPhone'a ait tasarım patentlerini ihlal etmekle suçlanan Samsung, davayı gören mahkeme tarafından suçlu bulunmuş ve bahsi geçen patentleri kullanan Galaxy ürünlerinin satışlarından elde ettiği gelirin tamamını tazminat olarak Apple'a ödemesine karar verilmişti. Ancak Samsung'un bu kararı temyize götürmesi Apple ve Samsung arasındaki bu yasal mücadelenin bir süre daha devam etmesine neden oldu.
 
Reuters, Instagram'ın en iyilerini seçti!

İki firma arasındaki yasal mücadelede şu ana kadar Apple üstün gelmiş olsa da, birçok önemli teknoloji firmasının temyiz sürecinde Samsung'a destek olmaya karar vermesi dengeleri değiştirecek gibi görünüyor. Aralarında Facebook, Google, Dell, HP ve eBay'in de yer aldığı birçok dev firma Apple'a karşı verdiği yasal mücadelede Samsung'a destek vermek için harekete geçti. ABD'de davayı gören temyiz mahkemesine bu ayın başında ortak bir dilekçe gönderen bu teknoloji firmaları, mahkemeden Samsung aleyhine verilen kararı yeniden değerlendirmesini istedi.
 
Samsung aleyhinde verilen bu kararın teknoloji dünyasında yeniliğin önüne geçeceğini ve kullanıcıların seçeneklerini kısıtlayacağını savunan koalisyon, bu davada Apple'ın haklı bulunması halinde birçok yeni patent ihlali davasının ortaya çıkacağına dikkat çekti. Akıllı telefon ve televizyon gibi binlerce farklı parçadan oluşan karmaşık cihazlarda bilindik şekliyle patent ihlali kriterlerinin uygulanamayacağını belirten koalisyon, özellikle Samsung davasında olduğu gibi sadece belli başlı tasarım patentlerinin ihlal edildiği durumlarda tüm üründen kazanılan gelirin geri ödenmesinin doğru olmayacağını savundu.
 
Teknoloji firmalarından Samsung'a gelen bu destek karşısında harekete geçen Apple, temyiz mahkemesinden bu isteği dikkate almamasını istedi ve özellikle Google'ın tarafsızlığına itiraz etti. Samsung cihazlarında kullanılan Android işletim sistemini geliştiren Google'ın bu davada tarafsız olamayacağını savunan Apple, Google'ın iyi niyetli görünerek Samsung lehine savunma yapmasına izin verilmemesini istedi.
 
Aralarında oldukça önemli firmaların bulunduğu bu koalisyondan gelen desteğin Samsung ve Apple arasındaki yasal mücadeleyi etkileyeceği kesin olsa da, şu anda işler Samsung için hiç de iyi görünmüyor. Temyiz mahkemesinden aksi yönde bir karar çıkmadığı taktirde Samsung'un Apple'a 548 milyon dolar tazminat ödemesi gerekecek.