Çin maalesef ki kötü ününü korumayı sürdürüyor. Uzun yıllar insanlar ”Çin malı” yazılı ürünler alınmaktan çekiniyordu. Yakın zaman önce Çin merkezli elektrikli araçlar üreten şirket Xiaopeng gündeme gelmeye başladı. Şirket daha önce Tesla’nın autopilot kaynak kodunu çaldığı iddiasıyla karşı karşıya kalmıştı.

Çin merkezli şirketin şimdi ise karşı karşıya kaldığı sorun Tesla’nın internet sitesini kopyalaması. İnternet sitesinin girişinde yer alan otomobillerin bulunduğu fotoğrafın bile çok benzer şekilde konumlandırılması rahatsız ediyor. The Next Web’te ortaya çıkan bu tasarım detayıyla birlikte, Çin eski kötü ününe geri dönüş yapıyor.

Bir süredir teknoloji dünyasının tozunu attıran aynı zamanda farklı tasarımlarıyla dikkat çeken Çin merkezli şirketler, kopyalama işlemlerine tekrar başlayacak mı sorusunu gündeme getiriyor. Söz konusu telif hakları ve özgün tasarım kararları Çin için pek işlemiyor çünkü ülkenin farklı bir sistemi bulunuyor. Bu nedenle ”kopyalanan” herhangi bir ürün kopyalanmış sayılmayabiliyor.

Fakat Tesla ve Xpeng olarak da adlandırılan şirket arasında ”internet sitesinin tasarımının çalınması”ndan öte autopilot kaynak kodu davası bulunuyor. Geçen yıl açılan davada şirket için çalışan eski bir Tesla mühendisi olan Guangzhi Cao suçlanıyor. Mühendis iddiaları reddediyor olsa da eğer bu kanıtlanırsa, Xpeng’in başı büyük derde girecek gibi duruyor.