Bilindiği üzere ByteDance firmasına ait TikTok için ulusal güvenlik gerekçe gösterilerek Trump hükumeti tarafından yasaklama çalışması güdülmüştü. Bu süre içinde TikTok’un Çin dışında bir firmaya satılması için süre tanınmış, başta Oracle olmak üzere pek çok firma uygulamaya talip olmuştu. Ancak TikTok yasağı ile son sözü söyleyecek nihai duruşma, seçimlerden 1 gün sonrasına, 4 Kasım’a kaldı. Bu da olası Bir Trump mağlubiyetinin söz konusu yasağı devre dışı bırakabileceği konusunu beraberinde getirdi.

TikTok yasağı ile ilgili nihai karar seçim sonrasına kaldı

Başkan Trump, Ağustos ayında Çinli ByteDance firmasına ait olan TikTok’la ilgili herhangi bir Amerikalı firmaya satılmaması durumunda uygulamayı engelleme yolundaki planlarını açıklamıştı. Birçok kez farklı gelişmeler nedeniyle uzatılan yasağın yürürlüğe girmesi için ise son olarak 12 Kasım tarihi belirlendi. Ancak 4 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek son duruşmanın ardından yeni gelişmeler olabilir. Zira konuyla ilgili kararı verecek olan yargıç, uygulamanın Google Play Store ve Apple Store’dan kaldırılmasını şimdilik engellemiş bulunuyor.

BBC’nin konuyla ilgili haberine göre Yasakla ilgili kararında Yargıç Carl Nichols, uygulamanın ulusal güvenliğe tehdit olmasına yönelik kanıtların bulunmasına rağmen TikTok’un risk oluşturma ihtimalinin göz ardı edilebilecek kadar düşük olduğunu belirtmişti.

Öte yandan Başkan Trump, Amerika’da milyonlarca kullanıcısı bulunan uygulamanın yalnızca Oracle ve Walmart’ın eline geçmesi halinde varlığına devam edebileceğini belirtmişti.

ByteDance, konuyla ilgili Pekin’in kendilerine yönelik veri erişimi isteğinde bulunduğu iddialarını daha önce defalarca kez reddetmişti. Tüm bunların yanında Çin hükumetinin ByteDance’ın hisselerini yabancı firmalara satmasını engellemek gibi bir kozu da bulunuyor.