Çin'in önde gelen telekomünikasyon firması Huawei, 5G standardı için "Kutupsal Kodlar" adlı buluşu temel alan yeni bir teknoloji geliştirdiğini açıkladı. Kutupsal Kodlar buluşu ise ilk olarak Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erdal Arıkan tarafından 2009'da yayımlanan bir makale ile dünya literatürüne kazandırıldı.
Huawei dönemsel Üstyöneticisi (CEO) Ken Hu tarafından bu yıl yapılan Mobile World Kongresi'ndeki açıklama, telekomünikasyon sektöründe sürpriz etkisi yarattı.
Arıkan'ın buluşu, daha önce de Shannon Enformasyon Kuramı'nda 60 yıldır açık olan bir problemi çözdüğü gerekçesiyle ABD merkezli uluslararası bir kuruluş olan Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Birliği (IEEE) tarafından iki büyük makale ödülüne layık görülmüştü.
 
25 yıllık kesintisiz araştırmanın sonucu
Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Arıkan, Kutupsal Kodların, ilk olarak 2009'da yayımladığı bir makale ile dünya literatürüne kazandırıldığını, buluşun doktora yıllarından beri süren 25 yıllık kesintisiz bir araştırmanın sonucu olduğunu ifade etti. Arıkan, "1987 yılından beri çalıştığım Bilkent Üniversitesi, araştırmalarım için çok istikrarlı bir ortam oluşturdu. Bu derece uzun vadeli araştırmaları ABD'de yapabilir miydim emin değilim. Bilkent, temel araştırmalar yapmayı destekleyen çok özel bir kurum" diye konuştu.
 
Arıkan, buluşuna ilişkin şu bilgileri verdi:
"Bilginin kablolu ya da kablosuz bir iletişim kanalı üzerinden aktarılması esnasında, sinyal üzerine çevreden gürültü eklenmesi nedeniyle iletişimde hataların oluşması kaçınılmaz oluyor. Kutupsal kodlama yöntemi, bu hataları düzelterek sıfıra yakın hata ile haberleşmeyi sağlayan bir yöntem.
Kutupsal Kodlar, kanal kapasitesine erişen bir yöntem. Üstelik entegre devreler olarak gerçeklenmeleri çok kolay. Bu bakımdan ilk günden başlayarak endüstri tarafından ilgi gördü."
 
Bütün cihazlar internete bağlı olacak
5G'de sadece insanların değil, cihazların da birbirleriyle haberleşeceğini ve internete bağlı olacağını, mobil cihaz sayısının bugünkünden binlerce misli fazla olacağını anlatan Arıkan, "Tüm bu değişik uygulama alanlarına hizmet verebilecek yeni bir kodlama yöntemi gerekiyor. Kutupsal Kodlar, pekala aranan çözüm olabilir. Huawei bu konuda ikna olmuş görünüyor" diye konuştu.