Gelişme potansiyeli olan şirketlerin sermaye ihtiyacını karşılamak için kurulan Bireysel Katılım Sermayesi (BKS) sistemine giren ‘melek yatırımcı’ların (business angels) sayısı 301’e ulaştı. Melek yatırımcıların ağırlıklı tercihi yazılım ve uygulama geliştirme şirketleri olurken, geleceği parlak görülen şirketlere ortalama 7 melek yatırımcı birlikte yatırım yaptı.

2013’te 155, 2014’te 120 olan melek yatırımcılara bu yılın dört aylık döneminde 26 kişi daha eklendi. Dokuz başvuruyla ilgili süreç de devam ediyor. Melek yatırımcılar şu ana kadar 8 şirkete 2 milyon 631 bin lira yatırdılar. İşlemi devam eden başvurularda ise yine 8 şirkete 2 milyon 550 bin lira yatırma taahhüdünde bulundular.

Başvuruların 6’sı ortak yatırım şeklinde olurken, ortak yatırım başvurularındaki ortalama melek yatırımcı sayısı 7 olarak gerçekleşti. Melek yatırımcıların en fazla yatırım tercihi yüzde 50 ile yazılım ve uygulama geliştirme firmaları olurken, bunu yüzde 43 ile e-ticaret, % 7 ile de bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri izledi.
Ahmet Kıvanç / HT Gazete