TELEKOMÜNİ-KASYON sektörü yeni ortaklığı kutluyor. 4.5G ile olmazsa olmaz haline gelen fiber altyapı için ortak bir şirket kuruluyor. Turkcell, Türksat, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği ve Vodafone, fiber kablo döşemek, mevcut fiber hatlarını ortak paylaşıma açmak için tek bir şirket çatısı altında buluştu. 15 Temmuz darbe girişimi olmasaydı yarın kamuoyuna duyurulacak şirkette ise fiber ağ altyapısı pazarında çoğunluğu elinde bulunduran konumda olan Türk Telekom yer almıyor.

4.5G ile alevlenen ve Türkiye telekomünikasyon gündeminden hiç düşmeyen tartışma fiber ağların paylaşımı konusundaydı.

YENİ ALTYAPI TEKLİFİ

Türk Telekom, elindeki 214 bin 395 kilometrelik fiber altyapıyı paylaşmaya yanaşmazken, kırsal alanlarda yeni kurulacak altyapıyı paylaşmayı teklif ediyordu.Turkcell ve Vodafone ise şu anda kullanımda olan ve kurulacak olan tüm fiber altyapı için ortaklık öneriyordu ve bunun için de bir şirket kurulmasında ısrar ediyordu. Hatta bu tartışmalara sürerken Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da devreye girerek fiber altyapı paylaşımı konusunda bir çalışma için düğmeye basmıştı, fakat somut adımlar gelmemişti.

TÜRKSAT DAHİL OLDU

İşte bu tablo dört şirketin bir araya gelerek ortaklık yapmasını sağladı. Önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda operatörler, ortak şirket için mutabakat imzalayacak. Bu süreçten sonra ise ortak şirketin kuruluş süreci başlayacak. Şirketin kurulmasının ardından fiber altyapı stratejisi belirlenecek ve ihtiyaç olan alanlara kablolar döşenmeye başlanacak. Konu hakkında bilgi veren sektör yetkilileri, fiber altyapının önümüzdeki dönemlerde tek bir şirket üzerinden devam ettirilemeyeceğini ifade ederek, “Ülkenin kalkınmasının geniş fiber ağlardan geçtiğini düşünüyoruz. Bu yüzden kurulacak ortak şirket, Türkiye için önemli bir yatırım atağı olacak. Birliktelik sağlanılacak” diye konuşuyor.


Ancak kurulacak şirket ile döşenecek fiber altyapı için düzenlemeler çerçevesinde bazı sorunların çıkabileceği de ifade ediliyor. Bunun için ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın atacağı adımlar önemli. Ortak şirket kurulduktan sonra yaşanacak gelişmeler merak ediliyor.

SÜREÇ NASIL BAŞLADI?

FİBER altyapı paylaşım için ortak şirket kurulması konusu geçtiğimiz yıl eylül ayında tartışılmaya başlandı. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, New York’ta düzenlenen basın toplantısında rakiplerine çağrıda bulunarak, “Gelin hep birlikte bir altyapı şirketi kuralım. Hepimiz mevcut altyapımızı bu şirkete devredelim. Ülkeyi fiber ağla donatalım” demişti. Bunun üzerine Vodafone’dan bir açıklama gelmiş ve şirketin Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, 2016 Aralık ayında “biz varız” mesajı vermişti. Ardından gözler Türk Telekom’a çevrildi. Ancak şirket olumsuz yaklaştı. Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, 10 yıldan beri yatırım yaptıklarını ve 4.5G öncesi yatırım yapmayanların rahatsızlığı olduğunu söyledi. Daha sonra şubatta Barcelona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) soruları yanıtlayan Aslan, ortak şirket kurulması konusunda şunları ifade etti: “Otobanlar ve kırsal alanda yapılacak çok yatırım var. Orada işbirliği yapabiliriz.” O günden sonra Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı harekete geçerek bir düzenleme üzerinde çalışıldığını açıkladı. Ancak uzun süreden beri bu konuda hiçbir gelişme gündeme gelmedi.

Ahmet Can/Hürriyet