4.5G teknolojisinin nisan ayından itibaren daha verimli kullanılabilmesi için de kritik önemde olan fiber altyapısı için Turkcell diğer şirketlere maliyeti düşürmek amacıyla ortak hareket etme çağrısı yaptı. Türkiye’de ortak fiber altyapı şirketi kurulması ile ilgili Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, “Ortak altyapı şirketi kurulmaması durumunda 3 operatörün 16.5 milyar dolar yatırım yapması gerekecek. Birlikte hareket edilirse bu rakam 3.9 milyar dolara iner. Yani 12.5 milyar dolar çöpe gitmemiş olur. Çöpe gidecek parayı da katma değerli servislere ve Ar- Ge’ye yönlendiririz” dedi. Las Vegas’taki ‘CES Tüketici Elektroniği Fuarı’nda konuşan Kuruöz, Türk Telekom’un ortak altyapı şirketine yanaşmaması durumunda Vodafone ile birlikte hareket edebileceklerini belirtti.

‘VODAFONE İLE TEMASTAYIZ’

Kuruöz, şöyle konuştu: “Üç operatörün ortak hareket etmesi konusunda ısrarcıyız. Baştan pes etmek istemiyoruz ama yeni gireceğimiz şehirler için Vodafone ile temastayız. Ortak yatırımları konuşuyoruz. İki operatör birlikte olursa yine yüksek bir yatırım miktarı gerekiyor. Bu da tahminimize göre 8.5 milyar doları bulur.” Kuruöz, “Beş Afrika ülkesinin bir yıllık toplam geliri 11.4 milyar dolar. Eğer bu işe çözüm bulunmazsa 5 ülkenin yıllık toplam gelirinden daha fazla parayı toprağın altına atıyor olacağız. Ortak altyapı şirketi kurulmazsa toplamda yaklaşık16.5 milyar dolar kadar yatırım yapılması gerekiyor. Ancak ortak fiber altyapı şirketi kurulursa, Türkiye’nin şu anda fiberi olmayan hanelerinin tamamının fibere kavuşması için toplamda 3.9 milyar dolara yakın bir yatırım yapması yeterli olacak” dedi.

EKONOMİYE 17 MİLYARLIK FİBER KATKISI

Türkiye’de şu ana kadar yaklaşık 261 bin kilometre fiber ağa ulaşıldığını belirten Kuruöz, “Biz ortak fiber altyapı şirketi ile genişbant penetrasyonumuzu OECD seviyelerine çıkardığımızda ülke milli gelirine yüzde 2 katkı sağlamış olacağız. Ülke milli gelirimizin 860 milyar dolar olduğunu düşünürsek bu da yaklaşık 17 milyar dolarlık katkı demek. Bu fırsatı geri çevirmeyelim” dedi.

‘% 80’İ BUGÜN BİLİNMEYEN İŞİ YAPIYOR OLACAK’

Medyadan ulaşıma, lojistikten gıdaya, enerjiden tarıma kadar büyük bir dönüşüm yaşandığını vurgulayan Kuruöz, “Değişime ayak uyduramayan şirketler ve sektörler yok olacak. 4.5G şirketlerin büyümesi için en büyük itici güçlerden birisi olacak. Yine 4.5G yeni iş alanlarının açılmasına da vesile olacak. Bugün ilkokula gidenlerin yüzde 80’i henüz ortaya çıkmamış işleri yapacaklar” dedi.

‘YÜKSEK İNTERNET HIZIYLA HER YER OFİSE DÖNÜŞECEK’

4.5G’de dünyanın en güçlü altyapılarından birisini kurmak için çalıştıklarını vurgulayan Kuruöz, “1 Nisan’dan itibaren Türkiye’nin 81 ilinde en hızlı 4.5G hızı olacak 375 Mbps mobil internet hızını sunabilen tek operatör olacağız. 4.5G ile data kullanımı 3G’ye göre 20 kat artacak. Çok daha yüksek hız ve kapasite sayesinde her yer ofis olacak. Akıllı şehir ve akıllı ev altyapıları kusursuz çalışacak” dedi.