Türkiye 5G teknolojisinin yerli olması için düğmeye bastı. 4G ihalesine yakın bir zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Türkiye'yi 4G ile çöplüğe çevirmeyelim. Direk 5G teknolojisine geçelim' sözleri üzerine çalışma başlatıldı. Bu alanda Ar-Ge çağrısına çıkan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, tamamen yerli üretilecek sistem sayesinde 2G, 3G ve 4G hizmetlerini de kapsayabilecek çok-bantlı anten üretecek. Bu sistem sayesinde gerektiğinde 5G teknolojisi de antene entegre olabilecek. Böylece Türkiye'nin anten çöplüğüne dönmesinin de önüne geçilmiş olacak.
 
5G'ye yeni formül
Bakanlık bünyesindeki UDH Araştırmaları Merkezi Başkanlığı tarafından hazırlanan 'Ar-Ge Proje Destekleri' kapsamında 5G teknolojisi için yeni formül bulundu. Bakanlığın destek programına aldığı Ar-Ge programı kapsamında dünyada bir benzeri daha olmayan bir teknoloji geliştirilecek. Şu anda 2G'den bu yana sırasıyla 3G ve en son olarak 4G sistemine geçişle birlikte her teknoloji için antenler yenilenmek zorunda kalıyordu. Bu da ülkelere ve telekomünikasyon firmalarına yüksek maliyetlere sebep oluyordu. Ancak Bakanlığın başlattığı Ar-Ge çalışması çerçevesinde yerli üretilecek sistemle 2G, 3G ve 4G hizmetlerini de kapsayabilecek çok-bantlı anten üretecek. Bu sistem sayesinde gerektiğinde 5G teknolojisi de antene entegre edilebilecek. Telekomünikasyon uzmanları, 5G teknolojisinin şu anda araştırma aşamasında olduğunu ve dünyanın bu teknolojiye geçmesinin en az 10 yıl alacağını söylüyor. Türkiye ise bu süreyi değerlendirerek o zamana kadar yerli 5G ve daha ileri teknolojisine de Ar-Ge destek programı çalışmalarına yerleştirdi.
 
TÜRKİYE'DE 250 BİNİ AŞKIN ANTEN VAR
Makro hücre anteni adı verilen antenler, mobil iletişim ağlarında, kulelerde, direklerde, bina çatılarında ve bunun gibi harici ortamlarda kullanılan, 5 kilometre'den 25 kilometre'ye kadar kapsama alanı olan antenlerdir. Türkiye'de yaklaşık 84 bin baz istasyonunda 250 bini aşkın makro hücre anteni kullanılıyor.