Bilimsel alanda dağine hem görsel ve işitsel hem uygulamalı deneyimler yaşatarak bilim hakkında detaylı bilgi ve deneyim Sunan TÜBİTAK, 6 ilde açtığı Bilim Merkezlerinin ücretini artırmaya devam ediyor. 

Biyolojiden dünyaya, teknolojik gelişmelerden uzay ve havacılık kadar birçok içeriğin farklı temalarda sunulacağı Bilim Merkezleri hakkında bilgi veren Mandal, "10 Kasım Barış ve Kalkınma için Dünya Bilim Günü" ile değerlendirmelerde bulundu.

Bilim Merkezlerinin bilim ve teknolojiye ilgiyi artıran, gerçekleştiren bilime doğrudan ve sağlıklı bir şekilde ulaşmasını sağladı, kar gütmeyen kuruluşlar söyleyen Mandal, Bilim Merkezlerinin en önemli unsurunun girişimimli sergilerinin gelişmesini kaydetti.

Bilim Merkezlerinin bilgi için sergi tasarımı, üretimleri, eğitim atölyeleri tasarlanması ve gerekli olan ekipmanların temin edilmesi gibi süreçleri yürüttüklerinin bilgisini veren Mandal, tüm süreçlerde danışma ve değerlendirme desteği süreçlerinde denetimleri gerçekleştirdiklerini belirtti.

Mandal, Bilim Kültürü tarafından alınıyor bilim kampları, gözlem gezileri, bilim festivalleri gibi bilim kampları, bu tarz etkinliklere toplam kesiminden dönüşlü ifade etti.

Mandal sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de TÜBİTAK Destekli açılan 6 tane bilim merkezi bulunuyor. Bunlardan ilki, 2014 yılında Konya'da açıldı. Diğerleri ise, Kocaeli, Kayseri, Elazığ, Bursa ve İstanbul-Üsküdar'da bulunuyor. turistler dahil birçok ziyaretçiye keyifli deneyimler yaşatıyor Son olarak hizmete açmış olduğumuz Bursa Bilim Merkezi de ülkemizin uzay ve havacılık temalı ilk bilim merkezi olma özelliğini taşıyor. "

"Bilim ve teknolojiyi uygulamalı öğreten atölyeler bulunuyor"

Deneysel faaliyetlere katılabildiğini aktaran Mandal, Bilim Merkezlerinin önemli birinin önemli birinin ise eğitim atölyeleri ve laboratuvar alanları olduğunu söyledi.

Mandal, şu bilgileri verdi:

"Bilim merkezlerimizde bilim ve teknolojiyi uygulamalı olarak deneyleyebileceğiniz atölye alanları bulunuyor.Bu atölyelerde farklı yaş gruplarına göre içerik oluşturuluyor Doğa bilimlerinden, matematiğe, mutfak sanatlarından, robotik kodlamaya kadar çok farklı çalışma atölyeler gerçekleştiriliyor.Bir de Konya, Kayseri, Elazığ, Üsküdar ve Bursa Planetaryumlarda özel kubbelerde birebir gökyüzü eğitimleri verilebilmekte ve özel reklamlar filmler kubbelere ışıntılarak izlenebiliyor. "

Bilim merkez bilimlerinin ve teknolojik konulara merak ve ilgi uyandırmak `` amaç amacın ilgi uyandırarak özellikle çocuklar ve gençler üzerinde farkındalık yaratmak için yoğunlaştığını vurguladı.

Mandal, "Atölyelerde ve deneylerin içinde hayatın içinde uygulama alanı bulmak mümkün. Bilim merkezlerini klasik müzelerden ayıran önemli özellik, sergilerin ve atölyelerin deneyimlenmesi üzerine olması, yani dokunmak yasak değil bilakis dokunmanız ve deneyimlemeniz isteniyor. " diye konuştu.

"Dünyada 3 bin bilim merkezi bulunuyor"

Dünyadan örnekleri veren Mandal, Türkiye'de ilk bilim merkezini açmak için araştırmalara başladıklarında dünyada bilim merkezini inceleyerek, buralardaki bilgi ve tecrübelerinden yararlandıklarını söyledi.

Mandal, "Eğitim ve yaş seviyesi gözetmeksizin bilim ve teknolojiyi herkes için anlaşılır ve ulaşılır kılan bilim hala tüm çevrede koruyor Dünyada 3 bin yakın bilim merkezi bulunuyor. Ülkemizde bulunan TÜBİTAK Destekli Bilim Merkezleri açık ve kapalı sergi alanları hem de gezerken dünya standartlarında. " dedi.

Bilim çevrelerinde bilimsel bilim kampları, gözlem gezileri, bilim festivalleri gibi bilginin hakkında bilgi aktarımı Mandal, bu tarz etkinliklere tüm kesiminden dönüşlü ifade etti.

"Bilim merkezleri bugüne kadar 4 milyon ziyaretçi ağırladı"

Pandemi nedeniyle bu sene bilim merkezlerinde daha az ziyaretçi ağırladıklarını kaydeden Mandal, bu süreçte online olarak hizmet verdiklerini kaydetti.

Mandal, "TÜBİTAK destekli bilim merkezlerimiz bugüne kadar yaklaşık 4 milyon ziyaretçi ağırladı. Ziyaretçi sayısı her geçen yıl artış gösteren bilim merkezlerinde, ziyaretçilerimizin sayısı 2019 yılında 1 milyonu aştı. Pandemi nedeniyle şu anda bilim merkezlerimizde online kamplar, atölyeler düzenlenmekte, bu sayede daha çok ziyaretçiye ulaşma imkanı doğuyor." şeklinde konuştu.

Bilim Merkezleri projelerine devam ettikleri bilgisini veren Mandal, Antalya’nın Kepez ilçesinde çalışmaların büyük ölçüde ilerlediğini ve 2021 yılında hizmete açılacağını söyledi. Gaziantep'te Bilim Merkezi’nin temelini attıklarını, Şanlıurfa ve Düzce'de de Bilim Merkezi kurma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Özel yetenekli öğrencilere "Deneyap Teknoloji Atölyeleri"

Bilim Merkezlerinin yanı sıra diğer projelerine de değinen Mandal, şunları söyledi:

"Bunlardan ilki ilçelerimiz için düşündüğümüz atölye odaklı bilim merkezleriyle ilgili bir projedir. İlçe belediyelerine ait, kurulum yapılacak yeri hazır olan atölye odaklı bilim merkezi projelerinin hızlıca hayata geçirilmesi ve sürdürülebilirliklerinin sağlanarak yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla bu ay içinde yeni bir çağrıya çıkılması planlanmaktadır. Böylece bilim atölyeleri daha ulaşılabilir hale getirilerek uygulamalı bilim eğitiminin yaygınlaştırılması planlanmaktadır. Bir diğeri de ülke gelişimine yüksek katkı sağlayabilecek özel yetenekli öğrencilerin ülke genelinde tespit edilmesi ve gelişimleri için gerekli desteklerin sağlanması amacıyla yürütülen Deneyap Teknoloji Atölyeleri Projesidir. Bu projeyle yeterli fiziki imkan ve donanımlar sağlanarak, gençlerin bilim ve teknolojide yenilik üretebilen ve diğer insanları da bu doğrultuda etkileyebilen bireyler olmaları hedefleniyor."

Bilim Merkezlerinin eğitim ve yaş gözetmeksizin farkındalık kazandıran yerler olduğunun altını çizen Mandal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bilim insan bilim insan tarafından çalışılan hayatın başka bir alan değil, bilakis hayatın tam merkezinde ve göbeğinde. Kuşların uçması, güneşin ışıldaması, yağan yağmurlar, nefes alış verişimiz onun şey bilimsel ilkelerinde gerçekleşiyor, yani biz bilimin içinde yaşıyoruz aslında. Farkındalıklarımızı bilimin içinde keyiflilar yapabiliriz. "