Türkiye’de internet girişimciliği hamlesi yaşanıyor... Startup’lar, erken aşama yatırımlar, kuluçka merkezleri, melek yatırımcılar, yarışmalar... Özellikle start-up kelimesini duymadığımız gün geçmiyor.

Peki, nedir bu startup? Türkçe karşılığı tam yok. Startup’ın, yeni bir girişim olmasının ötesinde bir alanda yenilikçi bir fark yaratması ve çok hızlı büyümesi gerekiyor. Startup kelimesi girişime yeni başlamış şirketler için kullanılıyor. Teknoloji girişimlerini ifade ediyor. Startup’ları tohumdan filize geçiren ise melek yatırımcılar ya da fonlar. Dünyada en bilinen startup örnekleri Google, Uber, WhatsApp...

Bizde henüz dünyaya mal olan bir girişim bulunmasa da pek çok yatırım var. Geçen hafta TOBBGenç Girişimciler Kurulu, Endeavor Türkiye desteğiyle Bizz Consulting tarafından Vodafone sponsorluğunda Türkiye’deki en başarılı 100 startup açıklandı. Tam hangi kriter gözetildi bilmiyorum ama ilk 10’a girenler şöyle: BiTaksi, Paraşüt, Onedio, Getir, Ingenious, Iyzico, Blesh, Peak Games, Zeplin, Visionteractive...

Listede en başarılı üç kadın startup’ı Zeplin.io, Armut.com ve AnneLütfen.com. Anadolu kökenli en başarılı 3 startup ise, Infodif, Komşuköy ve Duraktan Taksi. En genç start up ise Scorp.

Global ‘melek’ler geliyor

Ülkemizdeki girişimcilerin en önemli sorunlarından biri sermaye. Türkiye, bol fikre ve az yatırımcıya sahip. Diğer yandan Türk startup’lar yatırımcıları çekmeyi de başarıyor. Türkiye’ye giren ya da ülkemizde kurulan melek yatırım ve fon firması sayısı giderek artıyor. Pek çok melek yatırımcı ağı da var. Melek yatırımcılık hızlı gelişiyor. 2013 yılında mevzuatı da çıkarıldı. Melek yatırımcılığın gelişmesi için girişimlere yılda en az 20 bin TL en çok 1 milyon TL yatırım yapan yatırımcılara vergi desteği getirildi.

2015 itibariyle yatırımcı sayısı 308’e çıktı. Türkiye’de akredite olarak 7 Melek Yatırımcı Ağı bulunuyor. Bireysel lisanslı ve ağlardaki yatırımcılarla beraber toplam sayı 500’ü buluyor. Ama bu rakamlar henüz ABD gibi bu işin beşiği ülkelerin çok gerisinde. Melek yatırımcı olarak ülkemize giren yeni firmalar da var.

Bunlardan biri 500 Startups. Silikon Vadisi’nde bulunan erken aşama risk sermayesi fonu. 200 milyon doları yönetiyor. 2010 yılından itibaren dünya genelinde geniş bir çeşitlilikte 1200’den fazla teknoloji şirketine yatırım yaptı. Erbil Kahraman ve Erhan Erdoğan tarafından Türkiye’ye getirildi. Deneyimlerini Dave McClure’nin kurucusu olduğu 500 Startups’la birleştirdiler. Erhan Erdoğan, son üç ay inde 6 girişime yatırım yapma kararı aldıklarını söylüyor. Ortalama ayda 2-3, yılda 30’un üzerinde girişime yatırım yapmayı planlıyorlar. Erdoğan, hızlı hareket ederek erken aşamada ilk yatırımcıları olmak istediklerini belirtiyor. Erdoğan, “Bu tarz alışılmış bir yatırımcı tarzı değil. Bu kararlılığı onlarca yıl sürdüreceğiz. İstanbul’un bölgenin en önemli teknoloji merkezlerinden biri olması için gece gündüz çalışacağız” diyor.

Gelecek mobil girişimlerde

Son iki yılda girişimcilikte başarıyı belirleyen ise mobil. Zaten mobil bazlı dönüşüm sonrasında bütün dünyada bir yatırım alevlenmesi görülüyor. Ünlü melek yatrımcı HASAN Aslanoba bu konuda da, “Mobil herkesi internet kullanıcısı yaptı. Ucuz Android telefonlarla herkes internete erişebiliyor. Bu nedenle artık mobil açıdan düşünmeyen kimse girişim yapmamalı. Mobil ana kanal haline geliyor” dedi. Aslanoba, girişimcilikte yeni trend olarak da ‘on demand’ yani talebe bağlı anında hizmet veren modelleri görüyor. Bu modellerde mobilden verilen talep anında ayağınıza geliyor.

En başarlı 10 start up

 
- BiTaksi
- Paraşüt
- Onedio
- Getir
- Ingenious
- Iyzico
- Blesh
- Peak Games
- Zeplin
- Visionteractive
 
Yatırımcı ağları

- Etohom

- Galata

TEB Özel

- Buba

- Bümed

- BIC

- Bahariye Melek yatırım

- Şirket Ortağım

- Kieretsu

- İstanbul Melek Yatırımcı Merkezi

- Metutech

- Trangels
Hanife Baş / Milliyet