2021-2025 dönemini kapsayan Türkiye'nin ilk 'Ulusal Yapay Zeka Stratejisi' tanıtıldı. Bilişim Vadisi'nde gerçekleştirilen programda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yapay zeka teknolojilerinin uygulama alanlarının her geçen gün arttığını söyledi.

"Yapay zeka teknolojilerinin küresel ekonomi üzerinde internet devriminden bile daha büyük bir etki oluşturacağı öngörülüyor" diyen Bakan Varank, "Zaten büyük bir hızla yaşanan dijitalleşme süreci, Kovid-19 salgınının etkisiyle daha da hızlandı. Bu süreçte mecburen uygulanan sosyal mesafe kısıtları, iletişim ve yapay zeka uygulamalarının kullanımını katbekat artırdı" ifadelerini kullandı.

PAZAR KATLANACAK

Varank, yakın gelecekte yapay zekaya sahip teknolojilerin ekonomik ve sosyal hayatın vazgeçilmez bir parçası olacağına işaret ederek, şunları söyledi: "2020'de dünyadaki yapay zeka harcamaları yaklaşık 50 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Önümüzdeki 5 yılda bu teknolojilerin pazar büyüklüğü en az 2 katına çıkacak. Yapay zekanın 2030'a kadar küresel ekonomiye 13-16 trilyon dolar katkı yapması ve yüzde 13 civarında bir büyüme sağlaması bekleniyor."

DİKKAT ÇEKİYORUZ

Yapay zekada hedeflere ulaşmanın bir diğer ön şartının girişimciliğin geliştirilmesinden geçtiğini belirten Varank, Ar-Ge konusunda altyapı ve proje bazlı desteklerle özel sektörün yatırım yapmasını teşvik ettiklerini anlattı. Ülkedeki girişim ekosisteminin yakın zamanda çıkardığı 'unicorn'larla tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başardığını vurgulayan Varank, "Yapay Zeka Stratejimiz'de belirlenen tedbirlerle desteklerimizi daha da etkinleştireceğiz ve bu alanda da yeni 'unicorn'lar çıkaracağız" ifadelerini kullandı.

DİJİTAL İKİZLER SAHNEDE

Tanıtımın gerçekleştirildiği etkinlikte yapay zeka ve hologram teknolojileri de gösterildi. Bu teknolojiler kullanılarak üretilen, Bakan Varank ve Ali Taha Koç'un dijital ikizleri Bilge ve Bilgin isimlerindeki dijital asistanlarla konuştu. Etkinlik büyük ilgi gördü.

2025'TE EN AZ 50 BİN İSTİHDAM

Bakan Varank, stratejide iddialı ama hayata geçirilebilir hedefler belirlediklerini vurgulayarak, şunları söyledi: "2025'te yapay zeka teknolojilerinin milli hasılamıza katkısını yüzde 5'e çıkarmayı hedefliyoruz. Ülkemizin uluslararası yapay zeka endekslerinde ilk 20'de yer almasını amaçlıyoruz. Buna yönelik hamlelerimizi yapacağız. Yakında küresel inovasyon endeksi sonuçları açıklanacak. İnşallah ülkemizin üst sıralara yükseldiğini görmüş olacağız. Bu hedefleri gerçekleştirebilmenin birinci şartı, yapay zeka teknolojilerine yön verecek nitelikli insan kaynağına sahip olmaktan geçiyor. 2025'te bu alandaki istihdamın en az 50 bine ulaşmasını hedefliyoruz. Bu nedenle nitelikli insan kaynağının yetişmesi için çok önemli tedbirler belirledik. Bu konuda halihazırda birçok politika ve programı da uygulamaya devam ediyoruz." Varank, Türkiye'nin bu stratejiyle dünyadaki sayılı ülkeler arasında yerini aldığını da sözlerine ekledi.

İŞ DÜNYASI DA DESTEKLİYOR

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'yle ilgili açıklamalarda bulunan Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Genel Sekreteri Serkan Valandova, şunları söyledi: "İş dünyamız için son derece memnuniyet verici bir gelişmedir. Yapay zekanın bize sunduğu imkanları; iş yapma modeli değişikliği olarak ele alan ve dünyadaki en iyi uygulama örneklerini ortaya koyan üyelerimizle, ülkemizin yapay zeka ekosisteminin geliştirilmesine destek vereceğiz."

İŞTE 6 STRATEJİK HAMLE

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç da, stratejinin detaylarından şöyle bahsetti:

* Birinci önceliğimiz, beşeri sermaye. Yapay zeka uzmanları yetiştirmek ve bu alanda istihdamı artırmak. Öncelikle araştırmacı ve uygulayıcı istihdamı destekleyeceğiz. Bu alanda yeni mezun sayısı artacak.

* İkinci önceliğimiz, araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemek. Yapay zeka odaklı girişim sermayesi fonlarını etkinleştirecek, ileri düzey Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülebileceği kümelenme ve mükemmeliyet merkezleri kuracağız.

* Üçüncü öncelik olarak kaliteli veriye ve teknik altyapıya erişim imkanlarını genişleteceğiz.

* Dördüncü önceliğimiz, sosyoekonomik uyumu hızlandıracak düzenlemeleri yapmak.

* Beşinci önceliğimiz, uluslararası düzeyde işbirliklerini güçlendirmek.

* Altıncı önceliğimiz ise yapısal ve işgücü dönüşümünü hızlandırmak.

Çin yapay zeka araştırmalarında dünya ikinciliğine yerleşti

 

Yapay zeka destekli 'Koralp' ile harekat alanında hata riski azalıyor