Türkiye ekonomisi, dünyadaki hızla gelişen dijitalleşme ve teknolojiye ayak uydurmayı başarıyor. Türkiye'nin en değerli şirketleri artık klasik sanayi şirketleri değil. Klasik sanayinin yerini, girişim ve teknoloji şirketleri alırken Türkiye girişim ekosistemi, bu yıl önemli bir sıçrama yaptı. Bundan 10 yıl önce girişim ekosisteminin temelleri atılırken kimse bu kadar kısa sürede değeri 1 milyar doların üzerine çıkan yani unicorn adı verilen şirketlerin ortaya çıkacağını tahmin edemiyordu. Bugün değerlemede milyar dolar sınırını geçen yerli unicorn şirketlerin sayısı artarken, yenileri de yolda. Milyar dolarlık yatırım alan, adından yurt dışında sıkça söz ettiren şirketlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor.

Diğer taraftan birçok yeni yetenekler girişimciliğe soyunurken, bunlara yatırım yapan yerli fon ve yatırımcı sayısı da artıyor. Startup Genome'nin düzenli olarak yayınladığı ve ilk üçünde Silikon Vadisi, New York ve Londra'nın yer aldığı 'en gelişmiş ekosistemler' sıralamasında, İstanbul'un gelecek yıl ilk 30 arasına girmesi bekleniyor. İstanbul, Küresel Yükselen Ekosistemler arasında ise 15'inci sırada yer alıyor. E-ticaret başta olmak üzere perakendeden, sağlığa, mobil uygulamalara kadar sektör çeşitliliğinin arttığı girişim ekosisteminde dikkat çeken uygulamalar bir taraftan unicorn olmaya koşarken diğer taraftan daha şimdiden dünya devleriyle rekabet edebileceğinin sinyalini veriyor.

Girişimler hakkında şu bilgiler verildi: Musixen, müzikseverlerin tutkunu olduğu, canlı müzik ve eğlenceyi buluşturan bir platform olma özelliğiyle birlikte müzisyenler ve performans sanatçılarının da kendilerini tanıtabildikleri, gelir elde edebildikleri bir sosyal ağ ve pazaryeri uygulaması. Bu özelliğiyle yerli ve yabancı yatırımcıların da dikkatini çekiyor. Hızlı bir büyüme yaşayan platform, ilk yatırımını bu sene başında ocak ayında Plug and Play'den 3 milyon dolar değerleme üzerinden aldı. Kısa sürede değerlemesini artıran Musixen, haziranda Re-PiePortföy'den, temmuzda AFM Sinemaları ve AFM Online şirketlerinin yatırımcısı Adnan Akdemir ile Verodo Investment ve Platformxit'den yaklaşık 5 milyon dolardan yatırım alma başarısı gösterdi.