Doların yükseldiği günlerde Türkiye'ye yatırımlar durmuyor. Teknoloji anlamında dev yatırımlar geliyor. 13 milyon dolarlık yatırımlar devreye girdi. Sabah Gazetesi yazarı Timur Sırt konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Türkiye'de darbe girişimine rağmen teknoloji girişimlerine yapılan yatırımlar hız kesmedi. Startups.watch tarafından yapılan araştırmaya göre üçüncü çeyrekte ortaya çıkan rakamlar bir önceki çeyrek ile karşılaştırıldığında, yapılan yatırım miktarında yüzde 47'lik bir artış kaydediliyor. Yine 2015'in üçüncü çeyreğine göre artış yüzde 19 olarak gerçekleşti. Temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan dönemde yapılan yatırımların dördü Seri A yatırımı olurken, geri kalan 13 yatırım ise başlangıç aşama tohum yatırımı olarak gerçekleştiği görülüyor. Yatırımcılar arasında Revo Capital, 500 Startups uluslararası girişim fonlarının olması dikkat çekiyor.

EN BÜYÜK YATIRIMLAR

Bu dönmde yapılan en büyük yatırımlar sırasıyla Evtiko, Apsiyon, Insider ve V-Count girişimlerine yapıldı. En çok ilgi gören ve yatırım yapılan iş alanları ise finans teknolojileri, gayrimenkul, yazılım servisleri ve pazar yeri uygulamaları oldu.
Yatırım turlarının sayısı yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 6 gibi küçük bir düşüş gösterse de, yıldan yıla yüzde 6'lık artış kaydedildi. Toplanan sermayeye bakıldığında ise 2016'nın ikinci çeyreğine göre yüzde 50, 2015'in aynı çeyreğine göre ise yüzde 23'lük artış gözleniyor. 2016'nın üçüncü çeyreğinin kapsadığı temmuz, ağustos ve eylül, 2015'in aynı aylarıyla karşılaştırıldığında; anlaşmaların yatay seyir izlediği görülüyor.

GÜVEN DEVAM ETTİ

Ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, ağustos ayı içinde hem 7 farklı yatırım anlaşmasının yapılması hem de 5.4 milyon dolar gibi bir paranın toplanması, Türkiye'ye, sıcak gündemine rağmen, gösterilen güvenin bir göstergesi olarak yorumlanabilir.
Öte yandan Eylül 2015'te sadece 900 bin dolarlık sermaye toplanabilirken, Eylül 2016'da bu rakam neredeyse üçe katlandı. Eylül 2015'te seçim kararı alınması etkili olmuştu. Startups.watch araştırması sonuçları yatırımcıların Türkiye'ye olan güveninin, yaşanan tüm gelişmelere rağmen sarsılmadığını gösteriyor.
Ancak önümüzdeki 6 ay yatırımların sürekliliği için önem taşıyor. 2017 başı yatırım kararlarının nasıl etkilendiğinin görülmesi için daha da önemli olacak.

TÜRKİYE YATIRIMCI İÇİN DAHA SICAK

Startups.watch yatırım sıcaklık haritasında Türkiye her çeyrek farklı bir renge bürünüyor. Bazen Doğu Avrupa ülkelerinin üstüne çıkıyor, bazen de aynı seviyede kalıyor. Yatırımcı iklimine düzenli yatırım Türkiye'nin yatırım liginde üst sıralara çıkması mümkün olabilir.

TÜRKİYE DOĞU AVRUPA'NIN ÖNÜNDE

Avrupa ülkeleriyle karşılaştırma yapıldığında, Türkiye'nin Güney Doğu Avrupa ülkeleri arasında yine ön sıralarda yer aldığı görülüyor. Ancak karşılaştırmaya İngiltere, Almanya ve Fransa gibi önde gelen Avrupa ülkeleri dahil edildiğinde, toplam yatırım miktarı çok aşağı seviyelerde kalıyor.

Türk mühendisi yatırımı hak ediyor

15 Temmuz'dan sonra 13 girişime yatırım yapan 500 İstanbul Girişim Fonu kurucusu Rina Onur, Türkiye'de mühendislik kalitesinin mevcut yatırımdan daha fazlasını hak ettiğini söyledi.

Silikon Vadisi merkezli dünyanın en büyük girişimci fonu şirketlerinden 500 Startups 15 Temmuz'dan sadece 1 hafta sonra Türkiye ofisini açtı ve 15 girişime yatırım yaptı. 500 İstanbul Türkiye ortağı Rina Onur yıl bitmeden 5 girişime daha yatırım yapmayı planladıkladıklarını söylüyor. Kendisi de uzun süreli girişimci olan Rina Onur, 500 Startups'ın Türkiye'yi radarına 2013'te aldığını ve 15 Temmuz'dan 6 ay önce Türkiye ofisi için çalışmaya başladığını belirtiyor. Türkiye'de girişimci profilinin yurtdışı iş modellerini klonlamak üzere başladığını belirten Onur artık bunun değişmek zorunda olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de 15 yılda yapılan işlere baktığımızda girişimlerin önemli bölümü yurtdışında yapılmış klon işler. Daha özgün fikirler yaratmak zorundayız. Türk mühendisleri daha fazla yatırımı hak ediyor. Yeni nesil teknolojileri iyi kullanan Türk mühendislerinin desteklenmesi için yatırım iklimini korumak daha önemli. Türkiye'de pek bilinmeyen Facebook'un 150 milyon dolara satın aldığı Udemy, bizden sonra Felicis Ventures'dan yatırım alan Mobile Action gibi girişimler dikkat çekti. Türkiye'de ofis kurmadan önce yaptığımız yatırımlar Türkiye'nin dikkat çekmesini sağladı."

YATIRIMCI ORGANİ ZE DEĞİL

Türkiye'de sadece girişimcilerin değil, özel yatırım kurumlarının ve devletin de önemli bir rol üstlenmek zorunda olduğunu belirten Onur, "Sadece kısa vadeli klon projelerin değil, büyük veri, yapay zeka, sanal ve artırılmış gerçeklik alanındaki girişimlerin de fonlanması gerekir. Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone gibi şirketler Ar-Ge departmanlarında iş yapma dışında girişimleri destekleme ve satın alma seçeneğini daha sık gündemine almalı. Ancak özel şirketlerde bu kültür yeterince oluşmamış. Yine devlet kurumlarından Ar-Ge desteği almak uzun bürokratik işlem gerektiriyor. Ayrıca ilk yatırımı önce girişimciden bekleyen destekler de var. Girişimci parası olsa niye destek için başvursun? Girişimcinin kolay erişebileceği fon olması şart."

13 TÜRK GİRİŞİMCİYE YATIRIM YAPTI

* Sinemia: Türkiye'nin en büyük özel sinema kulübü. https://www.sinemia.com/
* Bisu: Tek tuş ile "su" siparişi platformu. http://bisu.com.tr/
* Parasut: KOBİ'ler için, bulut tabanlı ön muhasebe platformu. https://www.parasut.com/
* Olev: Güvenli, hızlı şehir-içi yolculuk platformu. http://olev.com.tr/
* Kolay IK: Bulut tabanlı personel yönetimi platformu. https://kolayik.com/giris
* Insider: Online ve mobil servisler için segmentasyon, optimizasyon ve kişiselleştirme platformu. http://useinsider.com/
* Carbon (San Francisco merkezli): https://carbonhealth.com/
* Massive Bio (NYC merkezli): http://massbio.io/
* Pvgna (San Francisco merkezli): https://pvgna.com/
* Plum (Londra merkezli): https://withplum.com/
* Botanalaytics (San Francisco merkezli): http://botanalytics.co/
* MallIQ (San Francisco merkezli): http://www.malliq.com/
* MovieLala / MojiLala (San Francisco merkezli): https://mojilala.com/ https://movielala.com/

5 YATIRIM DAHA SIRADA

500 Startup İstanbul'un 22 Temmuz'dan bugüne kadar yaptığı yatırım sayısının 13 olduğunu ifade eden Onur, yatırım planları hakkında şu bilgiyi verdi: "Yıl bitmeden Sene bitmeden veya 2017 başında, bir 5 yatırım daha planlıyoruz. Yaptığımız yatırımlardan 5'i; Türk girişimcilerin Türkiye'de yönettiği ve geliştirdiği girişimlerden oluşuyor. Kalan 8 yatırım da Türk girişimcilerin SanFrancisco başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde yaptığı yeni girişimlerden oluşuyor." Onur, daha önce yaptıkları yatırımları ise şöyle anlattı: 500 Startups'in 500 Istanbul fonu kurulmadan önce yatırım yaptığımız Türkiye'de 1.3 milyar dolar değere sahip Udemy, toplam 173 milyon dolarlık yatırım aldı. Yatırım yaptığımız Mobile Action daha sonra Felicis Ventures'dan önemli bir yatırım daha altı. Yine Koding girişimi 500 Startups'tan sonra 21 milyon dolar yatırım alma başarısı gösterdi. Ayrıca Adphorus, Connected2me, Boostable (bizden sonra $8M yatırım alıp; sonrasında Metric Collective, Social Wire, Erasmusinn gibi girişimler de yatırım almaya devam etti.

GİRİŞİM AJANDASI
Suriyeli girişimciler İMECE'de buluştu

Suriyelilerin girişimcilik becerilerini ve iş kurma süreçlerini destekleyen en kapsamlı Program İMECE'nin ilk eğitimi geçtiğimiz hafta İstanbul'da verildi. Eğitime katılanlar, bugün gerçekleştirilecek G3 Forum'a da katılarak, iş dünyasının önde gelen isimleri ile buluşacak. Suriyeli grişimcilerle birlikte Habitat Derneği'nin, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği ve TOBB ile birlikte yürüttüğü İMECE Programı hayata geçirildi.

HAFTANIN SOSYAL GİRİŞİMİ
İhtiyaç haritasına bakın yardımı yapın

Dünyada olduğu gibi sosyal projelere duyarlı sanatçılar sosyal projelere olan desteğin artmasında etkili oluyor. Türkiye'nin tüm bölgelerinden gönüllülerle ihtiyaç sahiplerini buluşturan "ihtiyaç haritası" oyuncu Mert Fırat öncülüğünde duyuruldu. Okullardaki öğrencilerinin eğitim metaryali, giyecek ihtiyacından kanserli hastaların peruk talebine göre pek çok ihtiyaç haritada yer alıyor.
http://www.ihtiyacharitasi.org/