Facebook’un ABD Başkanı Donald Trump’ın sahte destekçilerine yönelik yaptığı operasyonunun ardından Twitter da benzer bir işleme gitti. Sosyal medya uygulaması, Başkan Trump’ın siyah destekçilerine ait olduğu iddia edilen bir dizi sahte hesabı askıya aldı. Bu hamleyle Twitter Trump ya da Biden lehine olası bir haksız kazancın önüne geçmeyi hedefliyor.

Twitter Trump destekçilerinin hesaplarını askıya aldı

Sosyal medya platformu Twitter, söz konusu hesapların spam ve manipülasyon konusundaki kuralları ihlal ettiğini belirtti. Hesapların genel olarak siyah olduklarını vurguladıkları ve oylarını Trump’a verecekleri şeklinde dil kullandığını ifade eden Twitter, askıya alınan hesap sayısını ve kaynağını açıklamadı. Söz konusu faaliyetlerin hala araştırılmaya devam ettiği belirtilirken ihlalde tespit edilmesi halinde ek hesapların da askıya alınabileceğinin altı çizildi.

Soruşturmayı ilk olarak duyuran The Washington Post’un iddiasına göre, Clemson Üniversitesi’nde bir dezenformasyon araştırmacısı olan Darren Linvill, 265 binin üzerinde retweet yapan ya da tweet atan hesap tespit etti. Konuyla ilgili konuşan Linvill, hesapların çoğunun 2017 yılında açıldığını ancak son 2 ayda daha fazla etkili olduğunu ve fotoğraf olarak haber makalelerinde yer alan kişilerin görsellerini kullandıklarını aktardı.  Linvill, söz konusu hesapların arasında 10 binin üzerinde takipçisi olanların da bulunduğunun altını çizdi. Ancak askıya alınan hesapların etkilerinin çoktan gerçekleştiğini söyledi.

Twitter, platformundaki bilgileri insanların manipüle etmek için kullanılmasını engelleyen bir yasak politikası izliyor. Söz konusu eylemin de 3 Kasım‘da gerçekleşecek olan başkanlık seçimlerinden önce yapılması da daha şeffaf bir seçim sürecinin gerçekleşmesine olanak tanıyacak gibi görünüyor. Zira anket sitelerine göre siyahi seçmenlerin yüzde 10’u Başkan Trump’ı destekliyor.