Twitter, Facebook, WhatsApp ve diğer birçok sosyal medya platformlarında yapılan yanlış bilgilendirmeler, birçok kişinin yalan haberlere inanmasını sağlayabiliyor. Uzun zamandır ortadan kalkmayan bu sorundan yakınan Twitter, yeni Birdwatch özelliği ile yanlış bilgilerin önüne geçmeyi planlıyor. Twitter, bu özellik ile birlikte kendi kendini geliştiren ve eleştiren bir sosyal medya topluluğu oluşturmak istiyor.

Twitter Birdwatch özelliği ile yanlış bilgilendirmeleri engellemek istiyor

Twitter’ın denediği yeni özellikle ile birlikte, paylaşılan gönderilerdeki bilgilerin doğruluğu denetlenebilecek. Kullanıcılara, Twitter gönderilerini işaretleme olanağı verilecek. Böylece, yanlış ve doğru bilgi arasında seçim yapılabilecek. Şu anda geliştirme aşamasında olan özellik, ters mühendis Jane Manchun Wong tarafından sızdırıldı.

Twitter tarafından geliştirilen Birdwatch özelliği, kullanıcıların yanlış bilgileri işaretlemesine olanak verecek. Eğer daha fazla açıklamaya ve bilgiye ihtiyaç duyularsa, kullanıcılar ek notlar aracılığıyla daha fazla bilgi sağlayabilecek. Gerekirse “Birdwatch Notes” şeklinde ayrı bir içerik alanının da olabileceği belirtildi. Bu içerik alanına ise Twitter topluluğunun katkı yapması planlanıyor. Ancak, Birdwatch Notes’a kimlerin katkıda bulunabileceği konusunda belirli kriterlerin olup olmayacağı henüz belli değil.

Birdwatch özelliğinin bir benzeri olan gönderi doğruluk kontrolü, Donald Trump’ın gönderilen oy pusulalarını eleştirdiği bir dizi gönderi için uygulandı. Bu uygulama sonrası Donald Trump, Twitter’ın 2020 başkanlık seçimlerine müdahale ettiğini iddia etti.

Yeni özelliğin, bazı ciddi ve yanlış gönderilerin platformdan tamamen kaldırılmasına neden olup olmayacağı ise henüz belli değil.