Yapay zeka yazılımlarının kendilerini geliştirmelerini sağlayabilen farklı laboratuvarlar bulunmakta. Örneğin Microsoft’un Malmo yazılımı, Minecraft oyunu üzerinden yapay zeka yazılımlarının gelişimini sağlamayı hedefliyor. Fakat OpenAI çok daha büyük bir proje.

OpenAI teknoloji müdürü şöyle açıklıyor: “Hedef alanımız, bir insanın bilgisayar ile yapabileceği her şey.”

OpenAI’ın hedefi ‘Universe’ yazılımını insan beyninin esnek gücüne benzer şekilde “genel zeka” olarak geliştirebilmek. Ortaklaşa oluşan yapay zeka böylelikle talep edilen her türlü problemi çözebilme yetisine sahip olacak.

Yapay zeka gelişimi için eğitim alanları yaratmaya çalışan Universe sistemi bir yazılım platformu. Fakat bu platform yazılımların kendi kendilerini geliştirebilmesi için tasarlanmış. Açık kaynaklı yazılım, herhangi bir yazılımcıya platforma istedikleri uygulamaları yükleme imkanı sağlıyor. Platform ise bu yazılımların etkileşime girerek birbirlerini bulmalarını ve geliştirmelerini hedefliyor.

‘Universe’ içerisinde yapay zeka yazılımları bir insanın bilgisayar kullanmasını benzer şekilde, simüle edilmiş mouse ve klavye hareketleriyle çalışıyor. Bu yapay zeka gelişimi için bilgisayar oyunları ise bir çalışma alanı işlevi görüyor. Valve ve Microsoft gibi oyun firmalarıyla anlaşan yazılımcılar, atari oyunları oynayabilen yapay zeka fonksiyonları oluşturdular ve yazılımı binlerce oyunla doldurdular.

Oyunlar gerçek dünyaya göre kuralları ve ödüllendirme mekanizmaları daha statik yapılar olduğu için, yapay zeka nerede ne yapılabileceğini test ederek geliştirebiliyor. Bu gelişim şimdiden gerçek hayatta kendini gösterebiliyor. Örneğin Google’ın DeepMind projesi benzer bir teknolojiyi kullanarak, dünyanın farklı yerlerinde bulunan data merkezlerinde işleyişi rafine ederek elektrik faturalarında yüz milyonlarca dolar tasarruf sağlayabiliyor.

Benzer bir teknoloji sürücüsüz araç kullanımı sağlayamayı hedefleyen Uber tarafından bu yaz 680 milyon dolara satın alınan Otto projesi için geçerli. Geçtiğimiz ay içerisinde sürücüsüz araç 200 km’lik bir test sürüşü bile gerçekleştirdi. Projenin yazılımcılarından Craig Quiter, sürüş gelişimi sağlayabilecek bir yapay zeka hazırlığı için GTA V oynayabilen bir yazılım hazırladı bile. Oyunun içerisindeki kaotik ortam yapay zeka için gelişkin sürüş hazırlığı sağlayabilecek.

OpenAI yazılımcıları şimdiden web browser kullanabilen yapay zeka projeleri geliştirmeye yakınlar. Bu, herhangi bir insan gibi internete girebilen ve gerçek dünyaya dahil olan, motor becerilere ve dil kabiliyetine sahip olmasa bile bilgi birikimine katkı sağlayabilecek bir yapay zeka demek.

Bu insani yetileri geliştirebilmek henüz mümkün olmasa bile, kendi içerisinde gelişerek ortak bir zihin gücü oluşturabilecek bir yapay zeka Universe’in asli hedefi. (NTV)