Amerikalı bilim insanları dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) vakalarını tespiti için yeni bir model geliştirdi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) uzmanları tarafından yapılan açıklamada, belirti göstermeyen kişilerin, koronavirüsün fark edilebilir fiziksel semptomlarını göstermediği için test yaptırma olasılıklarının düşük olduğunu, sebeple bilmeden enfeksiyonu başkalarına yayabileceklerini ifade etti.

Öksürük sayısına göre tespit

MIT uzmanları, bu konu üzerinde çalışarak asemptomatik kişilerin öksürme biçimlerinin sağlıklı bireylerden farklı olduğunu keşfetti.

Bu farklılığın, insan kulağı tarafından ayırt edilemediği ancak yapay zeka tarafından saptandığını tespit etti.

Asemptomatik Kovid-19 hastalarını yüzde 100 oranla tespit etti

Uzmanlar, yapay zeka modelini, kişilerin gönüllü olarak gönderdiği on binlerce öksürük sesi örneği ve kelime sesleri üzerinde eğitti.

Bu eğitimin ardından yapay zeka modeli, yeni öksürük kayıtlarıyla beslenince, Kovid-19 olduğu doğrulanan kişilerin yüzde 98,5'ini, asemptomatik hastaların ise yüzde 100'ünü doğru bir şekilde tanımladı.

FDA onaylarsa her yerde kullanılacak

MIT’in geliştirdiği yapay zeka modeli, FDA tarafından onaylanırsa asemptomatik kişiler bu modeli ücretsiz, kullanışlı bir ön tarama aracı olarak kullanabilecek. Kullanıcı her gün ve her saat, telefonundaki uygulamaya veya bir işletmenin girişine koyulacak cihaza öksürerek korona virüs olup olmadığını anında ve hızlı bir şekilde öğrenebilecek.

Facebook'tan işitme cihazlarını kusursuzlaştıran AR gözlükler!

 

Sada Social: Twitter, çok sayıda Filistinlinin hesabını kapattı