Viyana merkezli Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı (FRA), tahmini gözetim, tıbbi teşhis ve hedefli reklamcılıkta Yapay Zeka (AI) kullanmanın tehlikeleri konusunda uyarıda bulundu. 

Uyarılar, Avrupa Birliği'nin teknolojinin getirdiği zorlukların üstesinden gelmek için gelecek yıl çıkarılması gereken kuralları değerlendirmesiyle geldi.

Kolluk kuvvetleri, yapay zekayı yoğun bir şekilde kullanıyor ve hak grupları, otoriter rejimlerin, kitlesel ve ayrımcı gözetim nedeniyle teknolojiyi kötüye kullandığını söylüyor.

Eleştirmenler ayrıca temel bireylerin haklarının ve veri gizliliği kurallarının ihlalini de eleştiriyor.

Arap Teknoloji Portalı'na göre, Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı (FRA), Pazartesi günü yayınlanan bir raporda, politika yapıcıları, AI'ya ilişkin mevcut kuralların nasıl uygulanacağı konusunda daha fazla rehberlik sağlamaya ve gelecekteki AI yasalarının temel hakları korumasını sağlamaya çağırdı.

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı yöneticisi Michael O'Flaherty, "Yapay zeka yanılmaz değildir, insanlar tarafından yapılır ve insanlar hata yapabilir" dedi.

Bu nedenle, insanların yapay zekanın ne zaman kullanıldığından, nasıl çalıştığından ve makine kararlarına nasıl meydan okunacağından haberdar olması gerekir.

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı'nın (FRA) raporu, AB'nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu'nun sağlık, enerji, ulaşım ve kamu sektörünün bazı kısımları gibi sözde yüksek riskli sektörleri kapsayacak şekilde gelecek yılki mevzuatı araştırması olarak geliyor.

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı şunları söyledi: AI kuralları, bunu sağlamak için garantilerle birlikte tüm temel haklara saygı göstermeli ve insanların AI tarafından alınan kararlara itiraz edebileceklerini ve şirketlerin sistemlerinin AI kararlarını nasıl verdiklerini açıklayabilmeleri gerektiğini garanti etmelidir.

Ayrıca, Avrupa'nın kendisini ondan koruyabilmesi için yapay zekanın potansiyel ayrımcı etkileri üzerine daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ve Avrupa Birliği'nin teknoloji yoluyla veri koruma kurallarının nasıl uygulanacağını netleştirmesi gerektiğini söyledi.

FRA raporu, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda ve İspanya'da yapay zeka kullanımlarına dayanan analizlerle, yapay zeka kullanan kamu ve özel kurumlarla 100'den fazla görüşmeye dayanmaktadır.

Yapay zeka Türkiye için kalkınmada stratejik öneme sahip

 

Yapay zeka 50 yıllık biyoloji problemini çözdü