Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, AA muhabirine Yıldız Teknopark'ın faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu. 

Bir ülkenin global ölçekte rekabet edebilme gücünün, o ülkenin yeni bilgi üretebilmesi ve bunu teknolojiye dönüştürebilmesi ile orantılı olduğunu aktaran Güner, bunu sağlayan teknoparkların, devletin destek vermesiyle üniversite, sanayi, araştırma merkezleri, girişimciler ve teknoloji firmaları arasında iş birliği oluşturduğunu, buralarda üretilen bilginin yüksek katma değerli teknolojik ürüne veya hizmete dönüştürülmesinde önemli rol oynadığını söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hazırladığı son Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi çalışmasında genel sıralamada tüm Teknoloji Geliştirme Bölgeleri arasında Türkiye’nin en başarılı Teknopark’ı seçildiklerini aktaran Güner, "Sürdürülebilir gelişim ilkesi doğrultusunda büyümemizi sürdürüyor, 7 bin 400 nitelikli Ar-Ge ve yazılım personeline ev sahipliği yapıyoruz. Yıldız Teknopark, bugüne dek toplamda 560 milyon dolar üzerinde ihracat geliri sağlarken, teknoparkımızın projelerden elde edilen geliri ise 4,3 milyar TL’ye ulaştı." bilgilerini verdi.

Firmaların yüzde 74'ü yazılım ve bilişim alanında çalışıyor
Güner, Yıldız Teknopark'ta bulunan 444 firmanın yüzde 74’ünün yazılım ve bilişim alanında faaliyet gösterdiğini belirterek, yüzde 5’inin elektronik, yüzde 3’ünün ise makine ve üretim alanlarında çalıştığını kaydetti.

Diğer sektörlerin toplamının ise yüzde 18 seviyesinde olduğunu anlatan Güner, teknoparkın 2019 çıktılarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Yıldız Teknopark şirketlerinin toplam cirosu 2019’da 3 milyar TL’nin üzerinde gerçekleşti. 2019’da sadece projelerden elde edilen gelir 1,2 milyar TL’nin üzerinde oldu. Bugüne kadar gerçekleşen proje sayısı ise 3 bin 900. Şu an aktif olarak 800 proje teknoparkımızda yürütülmeye devam ediyor. Yıldız Teknopark’ta 2019 da gerçekleşen ihracat 300 milyon dolar seviyesindeydi. 2020 yılında ihracat hedefimiz ise 400 milyon dolar."

Hedef 400 milyon dolar ihracat
Güner, öncelikli hedeflerinin katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesine katkı sağlamak ve Türkiye'ye döviz kazandırıcı faaliyetleri yürütmek olduğunu ifade ederek, Yıldız Teknopark olarak, Türkiye’nin en iyi girişim dostu teknoparkı olmak için çalıştıklarını dile getirdi.

Güner, "2020 hedeflerimiz arasında, Türkiye’nin 11’inci Kalkınma Planı çerçevesinde belirlediği hedefler doğrultusunda yerli ve ticari değeri yüksek ürün grubunun yenilikçi yönleri ile sektöre kazandırabilecek start up’ları bünyemize katmak için hızlandırıcı programlar organize etmek var. 2020’de özellikle üniversitedeki bilginin sanayiye aktarılması için akademik kuluçka ve nitelikli iş gücünün girişimcilikle buluşmasını önceleyen organizasyonlar planlayacağız.

Dünyadaki en yeni ve gelişime en açık trendler blok zinciri, nesnelerin interneti ve yapay zeka. Biz de 2020’de bu alanlara yatırım yapmayı sürdüreceğiz. Bunun yanında Yıldız Teknopark kuluçka merkezinde yer alan girişimciler için de kendimiz girişim fonu bütçesi ayırdık ve onları destekleyeceğiz." bilgilerini verdi.