Çıplak gözle izlenebilen ve yılın en etkileyici gök olaylarından bir olarak kabul edilen Perseid Göktaşı Yağmuru boyunca 11-12 ve 13 Ağustos gecelerinde saatte ortalama 50 ila 70 meteor kayması gözlemlenebilecek. Meteor yağmuru, yıldız kayması ya da ateş topu şeklinde oluşacak.

Uzmanlar, bu görsel şöleni daha iyi izleyebilmek için şehir ışıklarından uzak bir ortamda bulunmayı ve gözleri karanlık bir ortama hazırlamak için ortalama 15-30 dakika arası beklenilmesi gerektiğini belirtiyor.

Astrofizikçi Doktor Paige Godfrey, gök taşı yağmurunu izlerken sabırlı olunması gerektiğini belirterek, "Bazen karanlık bir ortamda peşi sıra gelen yıldız kaymalarına şahit olmak için uzun süre beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bazen dakikalarca bir şey görmeyebilir, ancak bazı zamanlarda da art arda oluşan meteor yağmurlarını kaçırmamak için gözünüzü dahi kırpmak istemeyebilirsiniz." diye konuştu.

Manu Fernandez/Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meteor yağmurunu ekran karşısında izlemek isteyenler için, internet üzerinden çevrimiçi olarak teleskop görüntüsü hizmeti sağlayan Slooh.com gibi siteler içerik sağlıyor.

Gökbilimcilerin görülmeye en değer gök taşı hareketlerinden biri olarak tanımladığı Perseid Meteor Yağmuru, Güneş Sistemi'nde başıboş şekilde dolaşan gök taşlarının atmosferde yanması sonucu oluşuyor.

2020 Ağustos'unda Ay ışığı bu doğa olayını gözlemlemeyi olumsuz etkileyecek olsa da, 2019'daki gibi dolunaya denk gelmeyeceği için geçen seneye nazaran gökyüzünde daha net görüntüler meydana gelecek.

Meteor yağmurunu izlemek için en iyi zaman dilimi nedir?
Perseid meteor yağmurunu Türkiye'nin her bölgesinden hava karardıktan sonra izlemek mümkün. Ancak 12 Ağustos'ta saat 23:00 ile 01:00 arası Perseid Meteor Yağmuru'nun konumu belli olacağı için, bu zaman diliminde daha fazla gök taşı görmek mümkün. Gökyüzünde saat 01:00 itibariyle ufukta 30 derece kadar yüksekte olacak.

Teleskop, dürbün, cep telefonu ya da fotoğraf makinesi kullanmalı mıyım?
Meteor yağmurları gökyüzünün çok geniş bir alanında meydana geldiği için çıplak gözle daha fazla yıldız kaymasına rastlanılıyor. Teleskop ya da dürbünle belki daha yakın ve net görüntüler elde edilebilir ancak birçok meteor yağmurunu bu sebeple kaçırabilirsiniz. Cep telefonu kamerasıyla gökyüzünü kaydedebilirsiniz ancak mercek yapıları farklı olduğu için meteorların yansıması ekranda çok küçük boyutta gözükecektir.

Perseid ismi nereden geliyor?
Perseids (Kahraman) ya da Perseid gök taşı yağmuru "en bilinen gök taşı yağmurlarından" biri. Perseid gök taşları, 1992 yılında Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşuyor. Bu meteor yağmurları, Güneş'in etrafında dönüşü sırasında Dünya'nın bu kozmik toz bulutuna rastlaması sonucu gerçekleştiğinden bu ismi alıyor ve her yıl aynı döneme denk geliyor.