YouTube, bugün “koordineli etki operasyonları” kapsamında çok sayıda Çin merkezli hesabı kapattığını duyurdu. 2020’nin ilk 3 ayında 277 hesap kapatılmıştı. Nisan ile haziran ayları arasında ise 2.596 hesabın kapatıldığı bildirildi.

Çoğunlukla siyasi olmayan spam içerikler üreten kanalları kapattığını söyleyen YouTube, ayrıca ABD’deki Kovid-19 olaylarıyla ilgili siyasi içerik yayınlayan Çinli hesapların da kapatıldığını bildirdi.

Küresel propaganda araçları olarak kullanılıyor

Graphika raporunda da ortaya çıkan bu tarz içerikler, YouTube dışında Facebook, Twitter ve diğer sosyal medya plarformlarında küresel propaganda araçları olarak kullanılmaya başlanmıştı. Kaldırılan hesapların hem Çince hem de İngilizce metinlerle birlikte Çin yanlısı hükümet kanallarından alınan video görüntüleri kullandığı tespit edildi. Söz konusu politik içerikler; basketbol, model ve TikTok videoları gibi konudan alakasız yerlerde spam şeklinde yerleştirildi. İçeriklerin bu tarz videolarda yer almasının sebebinin ise siyasi içeriği kamufle etmek amaçlı olduğu düşünülüyor.

Haziran ayında, ABD’de uzun süre protestoların devam etmesine neden olan George Floyd ve Breonna Taylor cinayetleri ve bunlarla birlikte ırksal adalet meseleleriyle ilgili manipüle edici videolar da yer alıyordu. Google, Çin’de yasaklanan kanallar dışında Rusya ve İran’da da çok fazla bu tarz hesabın bulunduğunu belirtti.

YouTube; nisan ayında 186, mayıs ayında 1.098 ve haziran ayında 1.312 kanalı kapattı. YouTube ve diğer sosyal medya platformlarının daha önce olduğu gibi önümüzdeki günlerde de bu tarz koordineli etki sağlamak için kullanılan kanalları kapatacağı düşünülüyor.