Teknoloji pek çok kez doğadan ilham alıyor. İşte insansız hava araçları da ilhamlarını 300 milyon yıldır yaşayan yusufçuktan alıyor. Söylenene göre yusufçuklar, Avustralya'daki drone araştırmacılarının ilham kaynağı haline geldi.

Avustralya'daki araştırmacılar gelecekteki drone tasarımını daha da ilerletmek istiyor. Bu sebeple doğanın ilhamına başvurmayı tercih ettiler. Güney Avustralya Üniversitesi'ndeki (UniSA) bir ekip 300 milyon yıllık bir havacılık harikası olan yusufçuktan ilham alıyor.

YUSUFÇUK DRONE İÇİN İLHAM OLUYOR

Drone'ların pratik kullanımları son yıllarda hızla artmaya devam ediyor. Teknoloji, askeri ve polis güçleri, filme ve fotoğrafçılık, vahşi yaşamı koruma ve daha fazlası tarafından gözetleme amacıyla kullanılıyor. Salgın döneminde ise ilaçların ulaştırılmasında kullanılan bu minik araçlar ilerleyen dönemde çok daha gelişmiş bir biçimde karşımıza çıkacaklar.


Araştırmacılar, havada süzülme ve özel hareket etme becerilerini izledikleri yusufçukların drone araçlarının geliştirilmesinde kanat çırpma teknolojisine dayanak olması bekleniyor.
Ekibe liderlik eden UniSA'da sensör sistemleri profesörü Javaan Chal, "Yusufçuklar kanat çırpmanın ve uçmanın uçmanın her alanında son derece etkilidir. Hayatta kalmaları için öyle olmaları da gerekir" diyor ve devam ediyor: "Erkek yusufçuklar, su altından çıktıktan sonra (altı aya kadar) diğer rakiplerine karşı sürekli ve tehlikeli bir mücadeleye giriyorlar. Çiftleşme, dişilerin havadan takip edilmesini gerektirir ve sürekli olarak avcılardan kaçınırlar. Uçma yetenekleri, hayatta kalmalarını sağlamak için milyonlarca yıl içinde gelişti".

Bu gelişme ile beraber doğa bir kez daha teknolojiye ilham oluyor.

Drone'ları yağmur yağdırmak için kullanacaklar

 

Hollanda'da zararlı böceklerde mücadele için minyatür drone geliştirildi

 

Yeni drone'u gün yüzüne çıktı! İşte ABD'nin yeni nesil silahları