Araştırma ekibi Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)’da yayınlanan makalesinde insan elinin doğal bir şekilde kızılötesi ışık yaydığını ve bunun yakalanarak kullanılabileceğini gösterdiklerini belirtiyorlar.

İNSAN VÜCUDU GÖRÜNMEZ BİR ŞEKİLDE KIZILÖTESİ IŞIK YAYIYOR

Şarkul Avsat'ın haberine göre; İnsan vücudu, eller de dahil olmak üzere görünmez bir şekilde kızılötesi ışık yayıyor. Araştırmacılar, bu ışık kaynağının potansiyel olarak yakalanabileceğini ve sinyal üretiminden şifreleme sistemlerine kadar çeşitli uygulamalarda kullanılabileceğini, ayrıca, elin birden fazla parmağı olduğu için, yaydığı kızılötesi ışığın çoklanmış olarak kabul edilebileceğini belirtiyorlar.

Kızılötesi bir elektromanyetik radyasyon türü. Dalga boyları görünür ışıktan daha uzun olduğu için insanlar kızılötesi ışınları göremezler. Önceki araştırmalar, insanların vücut ısıları nedeniyle bu türden bir radyasyon yaydığını ve ışıma enerjisi taşıyan elektromanyetik radyasyonun, mikrodalgalar, radyolar ve tıbbi görüntüleme cihazları dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda kullanılabileceğini, yanık kurbanlarını tedavi etmek için kullanılan tıbbi cihazlara, gece görüş gözlüklerine, spektroskopi cihazlarının çalışmasına olanak sağladığını gösteriyor.

AZ MİKTARDAKİ IŞIK CİHAZLARDA KULLANIM İÇİN YETERLİ

Son çalışmada ise araştırmacılar, insan eli tarafından yayılan çok az miktardaki kızılötesi ışığın çeşitli cihazlarda kullanım için yeterli olduğunu keşfettiler.

Ekip, bir elin yaydığı kızılötesini, ortamdaki kızılötesi ışıktan ayırabilen bir cihaz oluşturarak işe başladı. Daha sonra, düşük yansıtıcı bir malzemeyi bir alüminyum taban üzerine püskürttüler ve iki cihazın birlikte, ortam sıcaklıklarında mesajları şifrelemek için kullanılabileceğini keşfettiler.

Cihaz için bir ışık kaynağı olarak bir insan eli kullanıldığında, kızılötesi emisyonlarının yüksek kızılötesine sahip olanlar dahil tüm bölgeler tarafından yansıtıldığını belirttiler. Kızılötesi ışıktaki daha yüksek artış, cihazın kızılötesi parlaklığını farklılaştırmasına ve bunun bir şifre çözme sürecinde kullanılmasına imkan tanıdı.

Araştırmacılar, cihazlarının, insan eliyle oluşturulan kızılötesi ışığın, kızılötesi tabanlı cihazlar oluşturmak için yeterli olduğunu kanıtladığını öne sürüyorlar. Ayrıca, cihazlarının parmakların şifreleme anahtarı olarak kullanılmasına izin verecek şekilde değiştirilebileceğini de belirttiler.

Bilim dünyasında yankı uyandıran keşif

 

Mars keşif aracı Dünya ve Venüs'ü fotoğrafladı