Uzmanlar, Dünya'nın dönüş hızındaki değişikliğin nedenlerini araştırıyor.

Jeolojik olaylar, iklim değişiklikleri ve yer kabuğunun hareketleri gibi çeşitli faktörlerin, Dünya'nın dönüş hızındaki değişikliklere katkıda bulunabileceği düşünülüyor.

Gezegenin dönüşü uzun vadeli yavaşlıyor

Sputnik'in haberinde yer alan bilgilere göre, bilim insanları, Dünya'nın dönüş hızındaki bu azalmanın uzun vadede nasıl bir etkiye sahip olacağını ve günlerin uzunluğunun nasıl değişeceğini anlamak için çalışmalarını sürdürüyorlar.

ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Entisüsü'nden (NIST) fizikçi Tom O'Brian'ın yaptığı açıklamalara göre, Dünya'nın kendi ekseni etrafında bir tam dönüşünü tamamlamak için geçen süre, her gün saniyenin milyonda biri kadar değişiyor. Bu durum, gezegenin dönüş hareketinin uzun vadeli bir yavaşlama eğilimi sergilediğini gösteriyor.

Her yıl günler biraz daha uzuyor

O'Brian'ın belirttiğine göre, bazı günlerin ortalamadan daha kısa sürmesine rağmen, Dünya'nın dönüş hızındaki bu yavaşlama nihayetinde günlerin uzamasına yol açabilir. Bilim insanları, Dünya'nın dönüş hızı hakkında Güneş tutulmaları sırasında Güneş'in gökyüzündeki konumuna yönelik eski gözlemlere dayanarak güvenilir bilgilere sahipler.

Dünya'nın dönüş hızındaki bu azalma, çok düzenli bir şekilde gerçekleşmese de, yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine dayanan gözlemlere göre her yıl bir günün ortalama uzunluğunun saniyenin 15 ila 25 milyonda biri kadar uzadığı görülüyor. Ancak, Dünya'nın dönüş hızının bir günün 25 saat olmasını gerektirecek kadar düşmesi için en yüksek hızda bile 140 milyon yıl geçmesi gerekecek.