Bu yıl Türkiye’de ikincisi düzenlenecek LOCARD Global Cyber Security Summit etkinliğinde siber güvenlik uzmanları ve hackerlar, kamuda bu alanda çalışan yetkililer, bankalar, şirketlerin üst düzey güvenlik çalışanları ve siber güvenliğe ilgi duyanlar bir araya geliyor. Farklı ülkelerden hacker ve güvenlik uzmanlarının katılacağı LOCARD Global Cyber Security Summit, aynı zamanda Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi’nin en büyük siber güvenlik etkinliği olma özelliğini taşıyor.

 “Gölgelerin dünyası: Siber alem”

Siber saldırılara karşı hazırlık seviyesinin artırılması ve güvenlik seviyesinin yükseltilmesi için daima teyakkuzda olunması ve önleyici tedbirlerin sürekli olarak geliştirilmesi gerektiğini belirten Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Bütün bunlar bize, saldırganlar için zor bir hedef olma misyonunu yüklemektedir. Aslında bu sadece siber alem için değil, içinde yaşanan ve yaşanılan bütün sistemler için geçerli bir nokta. Siber alemde izi, eli, işi olan ne varsa, fizik alemdeki bir varlığın adeta gölgesinden ibaret.

 Siber alemin kendisi de başlı başına bir gölgeler dünyası; Bu alem gibi zafiyetleri ve kuvvetleri var; imkanları ve imkansızlıkları var. Fırsatları ve girdapları var; eskimesi ve yenilenmesi var; aynı zamanda korunması ve kaçınılması gerekenler var. Bize düşen, süreç içerisinde teknolojik imkan ve kabiliyetleri artırarak, siber olayları gerçekleşmeden önce tespit etmek. Hızlı müdahale ve koordinasyon ile ortaya çıkabilecek zararları en aza indirme gayreti içindeyiz. Siber güvenlik seviyemizi artırmak için; teknoloji, insan kaynağı ve doğru şekilde tanımlanmış, geliştirmeye açık “Süreçler” şeklinde üç temel bileşenin olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda Türkiye’den ve yurtdışından uzman isimlerle görüş alışverişi yapabileceğimiz bir platform olan LOCARD Global Cyber Security Summit etkinliğine ev sahipliği yapacak olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz”, dedi.

Siber saldırılara yönelik farkındalığın artması gerekiyor 

 LOCARD Global Cyber Security Summit Kurucu Ortağı Musa Savaş, "Bugün tüm dünyada yaşanan en büyük tehditlerden biri siber saldırı olarak karşımıza çıkıyor. Yakın zamanda, ülkemize yapılan siber saldırılar neticesinde, birçok banka ve kurumun hizmet verememesi neticesinde, konuya olan farkındalığın arttığını söyleyebiliriz. Türkiye’de özelikle hükümetimizin bu konudaki yaklaşımları ve bunun neticesinde BTK Başkanı Sayın Ömer Fatih Sayan’ın konuyu bütünsel boyutta sahiplenmesiyle önemli gelişmelere imza atılıyor.  Bizler de LOCARD Global Cyber Security Summit etkinliği ile ülkemizdeki tüm vatandaşların yaygın kullanılan teknolojiler konusunda bilincinin arttırılmasını hedefliyor, bu alanda yapılması gereken çalışmaları bütünsel bir yaklaşımla gündeme taşıyoruz.”, diye konuştu.

 Siber saldırılara karşı alınabilecek tedbirler masaya yatırılacak

 Son dönemde Türkiye’nin karşılaşabileceği siber güvenlik riskleri ve kritik altyapıların güvenliği en önemli gündem maddeleri haline geldi. Olası siber saldırılara karşı elektrik, doğalgaz, iletişim ve ulaşım altyapılarının nasıl korunması gerektiği ile ilgili alınabilecek önlemler ve günümüz dünyasını bu konuda bekleyen riskler LOCARD Global Cyber Security Summit’in öne çıkan başlıkları olacak. Ayrıca zirve sırasında gerçekleştirilecek atölye çalışmalarında, yurt dışından gelen uzmanlarla olası siber güvenlik riskleri değerlendirilip masaya yatırılacak ve bu konuda raporlar hazırlanacak.  

 Etkinlikte siber güvenlik alanında Türkiye’den ve dünyadan önemli isimler konuşmacı olarak yer alacak. İspanya merkezli siber güvenlik şirketi Enigmasec CEO’su Igor Lukic ve  Enigmasec Güvenlik Mühendisi Gonzalo Garcia, etkinlikte siber tehditlerle ilgili deneyimlerini aktaracak ve kritik öneme sahip bir ulaştırma sistemine saldırı demosunu izleyicilerle paylaşacaklar.

 Countercraft CEO’su David Barroso, kurumların siber saldırı altındayken istihbarat önlemlerinin güçlendirilmesi ve hayata geçirilmesine dair bir konuşma yapacak. Akıllı çözümler kullanarak düşmanı tanımanın, mücadeleyi daha etkin hale getireceğini anlatacak.

 Daha önce İngiliz Özel Kuvvetleri’nde terörle mücadele ekip liderliği ve Birleşik Arap Emirlikleri Özel Kuvvetleri’nde danışman ve eğitimci olarak görev yapan Austability Koruma ve Çeviklik Yönetici Direktörü Peter O’Connell zirvede stratejik düşünme ve doğru ekip oluşturmanın siber tehditlerle mücadeledeki önemini aktaracak.