Huzurlarınızda iPhone 6 ve abisi 6 Plus! 
iPhone tarihindeki en büyük talep, lansmanı takip eden 24 saat içinde 4 milyondan fazla ön sipariş! Piyasaya çıktığı hafta 10 milyondan fazla satış (9 tanesi bükülebiliyor hem de J)! Amerika’daki yerel ve uluslararası kanallarda bir hafta içinde haber içerikli 7 saat 49 dakikalık görünürlülük. Apple.com’dan yapılan canlı lansman yayınının 1 milyondan fazla kişi tarafından izlenmesi (izlemeye çalışsak desem daha doğru olacak!)...

KARS'TAKİ EMMİ BİLE DUYDU

Arkadaşlar, burada herhangi bir üründen, bir “şeyden” bahsetmiyoruz. Bu rakamlar kırılması imkansıza yakın pazarlama ve halkla ilişkiler rekorları. Yeni bir Mad Men case’i, sadece bu gerçek, senaryo değil!
Papua Yeni Gine’den Kars’taki emmiye kadar herkes iyi kötü biliyor nelerin değiştiğini, ekranın büyüdüğünü, NFC’nin geldiğini (şimdi onlar düşünsün! Phaymobile hazır kıta bekliyor!!), vs... Bu sebeple teknik özelliklerden daha ziyade, rahmetlinin şu dünyada olduğu vakitler oluşturmayı başardığı algıdan bahsetmek isterim bir iki paragraf. Aslında Steve Jobs hiçbir şey icat etmiş, bulmuş, markete o güne kadar var olmayan bir ürün sunmuş değil. Keza ne Tim Cook ne de Jony Ive... Ama bu ekip bir şeyi kusursuz yaptı, o da piyasada var olan ama kimsenin kullanmaya tenezzül etmediği, korktuğu cihazları toplayıp bir büyü kutusuna koydular, o büyü kutusu içinden kusursuz şeyler çıkarttılar. Yahu Microsoft yıllarca tablet tablet diye avaz avaz bağırdı, 2000’li yılların başıydı, Bilişim Fuarını yaparken HP bizim ekibe ekranı çevrilip tablet “gibi” kullanılabilen laptoplar vermişti!!!! 2004 – 2006 yılları arasıydı, Asus’un P525 Windows telefonunu alabilmek için haftalarca beklemiş, alıp kullandıktan sonra eski telefonumu satmadığıma şükretmiştim!

2 YAŞINDA BEBE BİLE ONU TANIYOR 



Anlatabiliyor muyum varmaya çalıştığım noktayı? Bunlar ortalıkta hep vardı ama annemin “Oğlum acaba bi iPad alsam mı?” talepleri hiç yoktu. O jenerasyon için teknoloji en kibar tabirle alışık olmadıkları bir kavram, daha vahim bir tabirle korkulan bir olgu idi! Ya bebekler, çocuklar...? Onlarda durum farklı mı? 3 yaşında 2 cm’lik parmağını televizyonun paneli üzerinde sağdan sola çeken bebe tanıyorum; slide to unlock!! Elindeki dergide beğendiği çikolata reklamını büyütmek için iki parmağını dışa doğra açan bebe de tanıyorum; pinch out to zoom in!
 
İşte Apple’ın yukarı saydığım her lansmanı ile kırdığı rekorların altında yatan sebep. Herkesin kullanabileceği ya da kullanabileceğine inandığı diyelim (perception is real!), korkmadan, yahu ben bunda fotoğraf bile çekmeyi beceremem demeden alabileceği ürünler yaratmak. Çevre ürünleri ile arasında bağ kurup kolay anlaşılır, kolay kullanılır ve kolay tüketilir(!) bir ekosistem yaratmak! Gavurlar şöyle der bu tip durumlar “God Damn it’s good” : “Lanet olsun dostum, bu şey bir harika”. Aslında “o şeyler” Apple’dan çok daha önce de vardı ama teknolojinin o soğuk ve bilimkurgu yüzü, algısı sadece benim gibi “geek”lerin maaşlarını çalabiliyordu. Peki ya şimdi...? Zorlu Apple’da Cuma gecesi kuyrukta ablalar, abiler, hatta açmayın dedeler!
 
Huzur içinde yat Steve Reiz, dünya Apple’ın hisslerine çok iyi bakıyor!

Yazar - Haluk Artan
@halukharman