Teknoloji Gündem

ABD'nin başarısız Ay görevi: Uzay aracına ne oldu?

PEREGRINE'İN BAŞARABİLDİKLERİ VE BAŞARAMADIKLARI

Bilim insanları iniş aracındaki bazı bilim araçlarını ve diğer ekipmanları çalıştırmayı başardı.

Bir haber bülteninde açıklanana göre, NASA'nın beş yükünden ikisi (Nötron Spektrometre Sistemi ve Doğrusal Enerji Transfer Spektrometresi) uzaydaki radyasyon seviyelerine ilişkin veri toplayabildi.

Peregrine iniş aracı aynı zamanda NASA tarafından geliştirilen ve Ay'a inmesine yardımcı olmak için tasarlanan yeni bir sensörü de etkinleştirebildi.

"Navigasyon Doppler Lidar"ı olarak adlandırılan bu cihaz, hassas konum hesapları gerçekleştirmek için lazerleri ve mesafeyi ölçmek için Doppler efektini kullanıyor.

NASA yetkilisi Joel Kearns yaptığı açıklamada, "NASA tarafından sağlanan bilim araçlarının ölçümleri ve operasyonları, gelecekteki Ay görevleri için teknik bilgi ve bilimsel veriler sağlayacaktır." dedi.

Ancak NASA'nın bilim araçlarından en az biri (Lazer Retroreflektör Dizisi) çalıştırılamadı.

Benzer şekilde, Ay'da çalışmak üzere özel olarak tasarlanmış bir dizi başka yük de Peregrine iniş aracında sıkışıp kalmış görünüyor.

Bunlar arasında Carnegie Mellon Üniversitesi'nde geliştirilen bir uzay gezgini ve Meksika Uzay Ajansı'ndan Ay yüzeyine bırakılmak üzere tasarlanan beş küçük robot yer alıyor.

Peregrine uzay aracı ayrıca müşterilerin göreve dahil etmek için para ödediği çeşitli hatıraları, mektupları ve hatta insan kalıntılarını da taşıyor. (NTV)

Bir yorum yazın

Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Başa Dön