Adalet Bakanlığı'nın Google'a karşı açtığı antitröst davasında yeni ortaya çıkan mahkeme belgelerine göre Alphabet Inc. 2022 yılında Apple Inc. şirketine Google'ın Safari tarayıcısında varsayılan arama motoru olması için 20 milyar dolar ödedi.

İki teknoloji devi arasındaki anlaşma, antitröst uygulayıcılarının Google'ın çevrimiçi arama ve ilgili reklam pazarını yasadışı bir şekilde tekelleştirdiğini iddia ettiği dönüm noktası niteliğindeki davanın merkezinde yer alıyor. Adalet Bakanlığı ve Google bugün ve Cuma günü dava için kapanış görüşlerini sunacak ve kararın bu yıl içinde verilmesi bekleniyor.

Google ve Apple ödeme miktarını kamuya açıklanmaktan korumayı umuyordu. Geçtiğimiz sonbaharda görülen davada Apple yöneticileri, Google'ın bir rakam belirtmeksizin "milyarlarca" ödeme yaptığını ifade etti. Daha sonra bir Google tanığı yanlışlıkla Google'ın arama reklamlarından elde ettiği gelirin %36'sını Apple'a ödediğini açıkladı.

Apple ile yapılan anlaşma, ABD'de en çok kullanılan akıllı telefonun arama motorunu belirlediği için Google'ın varsayılan anlaşmalarının en önemlisi.

AYDA 1 MİLYAR DOLARDAN FAZLA

Apple ilk olarak 2002 yılında Safari tarayıcısında Google'ı ücretsiz olarak kullanmayı kabul etti. Ancak şirketler daha sonra arama reklamlarından elde edilen geliri paylaşmaya karar verdi. Savcılar, Mayıs 2021 itibariyle bu durumun Google'ın Apple'a varsayılan statüsü için ayda 1 milyar dolardan fazla ödeme yapması anlamına geldiğini söyledi.

Rakip arama motoru Bing'i işleten Microsoft Corp. defalarca Apple'ı Google ile olan ilişkisinden uzaklaştırmaya çalıştı. Mahkeme belgelerine göre şirket, Bing'i Safari'de varsayılan yapmak için reklam gelirlerinin %90'ını Apple ile paylaşmayı teklif etti. Bu rakamlar da daha önce açıklanmamıştı.

Google'dan yapay zekâya 100 milyar dolardan fazla bütçe

 

Google'un yapay zeka destekli arama motoru ücretli hale gelebilir

 

Google'a 5 milyar dolarlık 'anonim' kayıt cezası