Teknoloji Gündem

'Meteor yağmurlarının kralı' hafta sonu gözlenebilecek

Dünya'ya göktaşı çarpma ihtimali var mı?

NASA, göktaşlarının toz büyüklüğünden kaya büyüklüğüne kadar değişebilen boyutlarda olduğunu ve atmosferde hızla yandıklarını söylüyor.

Ama seyrek de olsa Dünya'ya düşüp yaralanmalara neden oldular.

1994'te İspanya'nın Getafe bölgesinde bir göktaşı, hareket halindeki bir BMW arabanın ön camına çarparak parçalamış, sürücünün ise bir parmağı kırılmıştı.

1992'de ise Uganda'nın Mbale kentinde bir çocuğun başına meteor yağmurundan düşen 3,6 gram büyüklüğündeki bir parçacık çarpmıştı. Bu parçacığın muz yaprakları tarafından hızının kesildiği ve çocuk tarafından bulunduğu haberleri çıkmıştı.

1954'te ABD'nin Alabama bölgesinde greyfurt büyüklüğünde bir göktaşı, Anne Hodges adlı kadının çatısını delip radyoya çarptıktan sonra üzerine sıçramış ve bedeninde morluğa yol açmıştı.

Rusya'da ise Ural bölgesinde Şubat 2013'te bir göktaşı parlak bir alev topu şeklinde düşüp patlamış, etrafa saçılan parçalar yaklaşık 1500 kişinin yaralanmasına neden olmuştu. Bu yaralanmaların çoğu, patlamanın yarattığı şok etkisiyle pencerelerden saçılan cam parçaları yüzünden olmuştu.

1908'de ise yine Rusya'da, Sibirya'nın Tunguska bölgesinde Dünya atmosferine giren bir kaya parçası gökyüzünde patlamış, 2000 km karelik bir ormanı yok edip, iki kişinin ve yüzlerce ren geyiğinin yaralanmasına neden olmuştu.

Başa Dön