Teknoloji Gündem

Telekom sektörünün geniş analizi

Sabit Hat Pazarı

Ortalama hane nüfusunun Türkiye’de 3.69 olduğu düşünülürse, %17.64 seviyesindeki sabit hat penetrasyon oranı sabit telefon hizmetlerinin Türkiye’nin önemli bir kesimine ulaştığını göstermektedir.

Son beş yıl içerisinde sabit hattan mobil telefonlara geçişlerde artış sebebiyle toplam abonelik sayısında azalma görülüyor. 2009 senesinde 16.6 milyon olan sabit hat abone sayısı 2013 senesi sonunda 13 milyon 551 bin 705 idi.

Özelleşme ve liberalleşme çabalarının ardından alternatif operatörler Türk Telekom’dan yavaş yavaş bir miktar Pazar payı elde ediyor olsa da, Türk Telekom yine de sektörde en geniş paya sahip şirket.

10 Mayıs 2009’da şehir içi telefon hizmetlerinin Türk Telekomünikasyon A.Ş. dışındaki diğer sabit operatörler tarafından da sunabilmesini olanaklı kılan düzenlemeyle sonrasında sabit hat numarası değişmeden operatör değiştirmek mümkün oldu.

Data hizmetlerinde Turk Telekom’un bu alandaki branchi TTNet ile rekabet içerisindeki bazı operatörler Doğan Telekom’un Smile, Koç.net’in Biri, ve Tellcom’un Superonline’ı. Alternatif operatörler özellikle yurt dışı aramalar ve data hizmetleri konusunda tercih ediliyor.

Başa Dön