Sosyal medya devi Twitter, teknoloji sektöründeki en heyecan verici halka arza hazırlanıyor. Şirket tarafından gönderilen tweet’te “Planlanan ilk halka arz için ABD Sermaye Piyasası Kurulu’na (SEC) belgeleri gizlilik sınırları içerisinde sunduk. Bu tweet, satılık bir menkul kıymet teklifini içermez” denildi.
Twitter’ın piyasa değeri 10 milyar dolar civarında hesaplanıyor. Ancak ilk halka arzın bu değeri daha da yükselterek 15 milyar dolar seviyesine çıkartması muhtemel görünüyor. Halka arzın sosyal medya devinin kurucuları Evan Williams, Biz Stone ve Jack Dorsey’i yüzlerce milyon dolarlık para kazandıracağı da tahmin ediliyor.
İNANILMAZ BÜYÜME
Yedi yıllık geçmişi olan Twitter için halka arz aynı zamanda bir dönüm noktası olacak. Dünyada 200 milyon kişinin kullandığı mikroblog, küresel bir online iletişim kültürü yarattı. Twitter kısa sürede etkili insanların kullandığı hızlı büyüyen ve en etkili mecralardan biri oldu. Şirket, geçen hafta mobil reklam firması MoPub satın almasıyla da gündeme geldi. Mobil reklam alanında iddialı olacağı izlenimini verdi. Hızlı büyüyen sosyal ağın küresel alanda reklam gelirinin bu yıl 582 milyon dolar, gelecek yıl ise yaklaşık 1 milyar dolar olması bekleniyor. Firma gelirinin büyük çoğunluğunu reklamdan elde ediyor. Oysa rakibi Facebook’un sadece nisan-haziran dönemindeki geliri 1.6 milyar dolar oldu.
San Francisco merkezli şirket, halka arzın tarihi ve fiyatıyla ilgili henüz bir bilgi vermedi. Facebook’un ilk halka arzındaki başarısızlığı yaşamak istemeyen şirketin şu anda halka arzla ilgili detayları gizli tuttuğu belirtiliyor.
Twitter’ın halka arzı uzun zamandır bekleniyordu. Hazırlık için reklam üretimi ve gelirini artırmaya çalışıyordu. Ancak hala geliri Facebook’la karşılaştırıldığında küçük kalıyor. Twitter, yalın, basit yapısı ve bilgiyi hızlı yaymasıyla ilgi görüyor.