Sürdürebilirlik kavramının toplumların aklında yer etmesi gerektiğini ifade eden Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, kurumların ve bireylerin ortak olarak sürdürülebilirliği anlamlandırmaya çalışması gerektiğini söyledi. Bu konu hakkında yoğunlaşılması gerektiğinin altını çizen Süel, iyi bir gelecek isteniyorsa bunun kadere bırakılmaması gerektiğini söyledi. Gelecekte mutlu olmak için sürdürülebilirliğe özen gösterilmesi gerektiğine vurgu yapan Süel, “Mutluluk en basit haliyle gelecekteki beklentilerin karşılanması anlamını taşır. Bugünkü insanların geleceği teminat altına alması gerekiyor. Sürdürülebilirliğin başında da bu geliyor” dedi. 

DOĞRU ADIMLAR ATILMALI

Bilişim teknolojilerinin gelecekte sürdürülebilirliğe katkısı konusunda bir araştırma yaptıklarını dile getiren Hasan Süel, 2020 yılına kadar tarım, sanayi ve enerji gibi sektörlerde doğru adımlar atıldığı taktirde 9.1 gigaton karbon salınımının azalacağını söyledi. Bu azalımın yüzde 16.5’lik bir düşüş anlamına geldiğine dikkat çeken Süel, dünya çapında doğru sürdürülebilirlik faaliyetleri sayesinde 1.9 trilyon dolarlık tasarruf sağlanacağını, Türkiye’de ise bu rakamın yaklaşık 20 milyar dolar olduğunu belirtti. Markaların tüketicilerin zihninde yer edinmeye çalıştığını belirten Süel, “Bunu yaparken en iyi ürünü, en uygun fiyatlara sağlamak yetmiyor. Tüketicinin istekleri ve beklentileri de karşılanmalı. Kısacası bir ‘güven’ markası olmak gerekiyor. Tüketicilerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini göz önünde bulunduran şirketler gelecekte 1 adım önde olacak” diye konuştu.  Bugün 1 liralık yatırım yapıldığında toplumun ekonomisine 1 liradan fazla katkı sağlandığını kaydeden Süel, “Vodafone olarak sürdürülebilirliği içselleştirdik. Öncelikle şirketin ve çalışanların bunu anlamasını sağladık” dedi.

E-FATURA İLE KAĞIT TASARRUFU

Mobil teknoloji ile insanlar arasındaki sınırların kalktığına vurgu yapan Süel, “İletişim teknolojileri bu anlamda çok önemli tasarruf sağlıyor. Şirketlerde kullanılan yazıcı çıktılarının arkalı önlü alınması halinde bile tasarruf sağlanıyor” diye konuştu. Süel, Vodafone E-fatura uygulaması ile 699 ton kağıt tasarrufu yapıldığını ve 11 bin 891 adet ağacının kesilmesinin önlendiğini anlattı.

İHTİYACA GÖRE ÇİFTÇİYE DESTEK

Tüm stratejileriyle dijital dönüşüme odaklandıklarını ifade eden Süel, bunu da sosyal yatırımlar ile sağladıklarını söyledi. Sürdürülebilirlik kapsamında çiftçi kulübü kurduklarını ifade eden Süel, çiftçilerin geleneksel hizmetler dışında ihtiyaçlarına göre de bilgilendirildiğini söyledi.

BULUT BİLİŞİM BİZİN İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Bulut bilişim konusunun da sürdürülebilirlik açısından önemli olduğunun altını çizen Hasan Süel, “Vodafone Kırmızı Bulut sayesinde KOBİ’lere destek oluyoruz. Artık çok anlatılanı basit bir şekilde kapsüle koyma dönemi. Bu yüzden biz de yeşile saygı uygulaması oluşturduk” dedi.