Avrupa Komisyonu tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamayla, AB’nin 2013 yılı için belirlenen “%100 temel genişbant kapsama hedefi”ne ulaşıldığı belirtildi. 
Bildiriye göre sıradaki hedefin Yeni Nesil Şebeke (NGN) sistemlerine geçilerek 2020 yılında her hanenin en az 30 Mbps internet, %50’sinin ise 100 Mbps veya üstü genişbant internet kullanması olduğu bildirildi. Avrupa, genişbant İnternet’te Türkiye ile arayı bir hayli açabilir…
Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan ve TELKODER tarafından dikkat çekilen bildiride, 2012 yılı sonunda AB hane halkının %99,4’ünün temel sabit veya mobil genişbant erişimine sahip olduğu, 2013 Ekim ayı itibari ile AB’deki her hane halkının temel genişbant bağlantısına eriştiği belirtiliyor. AB hane halkının temel genişbant hedefine ulaşmasındaki en önemli etken olarak, uydu genişbant hizmetleri işaret ediliyor. Zira, 28 AB ülkesinde de hali hazırda uydu genişbant internet hizmeti sağlanıyor…
Temel genişbant hedefine ulaşırken en büyük problem olan kırsal alanlara sabit veya mobil genişbant götürülmesi bir hayli maliyetli olacağından, bu konudaki en etkin çözüm olarak uydu genişbant hizmeti gösteriliyor. Avrupa Komisyonu’nun Sayısal Gündemden sorumlu üyesi Neelie Kroes konuyla ilgili olarak, “AB ülkeleri teknoloji tarafsızlığı benimsemektedir, ancak kırsal kesimlerde uydu, genişbant bağlantısı için iyi bir seçenektir ve öyle olmaya devam edecektir.” dedi.
Uydu genişbant için AB’de 148 tane hizmet sağlayan uydu bulunuyor. Bu uydular için temel hizmet paketleri aylık 10 euro. Ayrıca 10 Mbps paketler ise 25 euro’dan başlayan bedellerle satışa sunuluyor. 
Konuyla ilgili olarak Kroes; “Mevcut durumda temel genişbant hedefine ulaşılmıştır. Artık yeni yüksek hızlı şebekelere yatırım konusuna odaklanmak gerekiyor. 30 Mbps ve 50 Mbps gibi hızlara makul fiyatlarla ve güvenilir kalitede erişimin sağlanması Avrupa’nın ekonomik gelişimi ve yeni nesil ürün ve hizmetlerin ortaya çıkabilmesi için gerekli”.