Snowden’ın belgeleri paylaştığı Guardian eski muhabiri Glenn Greenwald ile ortak çalışarak NSA’nın Fransa ile ilgili belgelerini tarayan Le Monde gazetesi, Fransa’nın düzenli olarak ABD tarafından izlendiğini ortaya çıkardı. ABD'nin Paris Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
Le Monde, daha önce Almanya’nın ve İngiltere’nin dinlenmesine ilişkin Der Spiegel ve The Guardian tarafından yayınlanan belgelere, NSA’in Fransa’yı nasıl dinlediğini detaylandıran belgeleri de ekledi. İki ayrı gruba ayrılan 10 gazeteci ile Snowden’ın ekibinin ortak çalışmasıyla ortaya çıkan belgelerle ilgili haberlerde, ‘Prism’ konusunda bugüne kadar bildiklerimizin yanı sıra Fransa hakkında daha önce ortaya çıkmayan bilgiler de yer aldı.
Gazetenin bugün internet sitesi üzerinden yayınladığı belgelere göre, ABD, yalnızca terör bağlantısı olabilecek Fransızları değil, Alcatel ve Wanadoo’nun da içinde bulunduğu stratejik Fransız şirketlerini, işadamlarını ve politikacıları da dinlemiş.
Hatta sıradan Fransız vatandaşlarının telefon görüşmeleri de NSA’in süzgecinden kaçamamış.
DÜNYA 3 GRUBA AYRILARAK DİNLENMİŞ
İncelenen binlerce belgeden derlenen verilere göre, NSA, dünyayı 3 bölgeye ayırmış.
Almanya, Polonya, Avusturya ve Fransa’yı üçüncü grup ülkeler olarak sınıflandıran NSA, İngilizce konuşan ülkeler İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’yı ikinci grup, diğer ülkeleri dinleyen ABD’nin 16 gizli servisinin verilerini ise birinci grup olarak sınıflandırmış.
Fransa’da 8 Aralık 2012 - 8 Ocak 2013 arasındaki 30 günde, 70,3 milyon telefon dinleme verisi kaydetmiş. Fransa’nın telefonlarını “DRTBOX” ve “WHITEBOX”kodları ile dinleyen NSA’in arşivlerinde DRTBOX kodu ile 62,5 milyon, WHITEBOX kodu ile de 7,8 milyon veri bulunuyor
DÜNYADAN MİLYARLARCA VERİ
Kurum, 8 Şubat-8 Mart tarihleri arasındaki bir aylık sürede ise, bütün dünyada 124,8 milyar telefon , 97,1 milyar da internet haberleşmesini takip etmiş. Afganistan, Rusya, Çin en yakından izlenen ülkeler. Dinleme sayısı açısından Avrupa'da Almanya ve İngiltere başı çekiyor, üçüncü sırada ise Fransa geliyor.
LE MONDE: FRANSA NEDEN TEPKİSİZ ?
İngiltere ve Almanya’da medya ve kamuoyunun NSA’in telefon dinlemelerini çok uzun süre tartıştığına dikkat çeken Le Monde Genel Yayın Yönetmeni Natalie Nougayrede, gazetenin başyazısında “Bu olay, insanların haberleşme özgürlüklerini tehdit eden, evrensel çapta bir ‘Big Brother’ olayıdır. İngiltere ve Almanya sarsıldığı halde Fransızlar bunu konuşmadı. Umuyoruz Fransa da bu önemli konuyu hak ettiği ölçüde tartışır” dedi.
ABD’NİN PARİS BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİ’NE ÇAĞIRILDI
Telekulak belgelerinin Le Monde’un internet sitesinde yayınlanmasının ardından Fransız Dışişleri ABD’den açıklama istedi.
Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, ABD’nin Paris Büyükelçisini bilgi almak için “derhal” Dışişleri’ne çağırdıklarını belirterek, “Bu iddialar haziran ayında başka ülkelerle ilgili olarak çıktığında biz de bilgi istemiştik. Ama görünen o ki sandığımızdan daha da fazla bilgilenmemiz gerekiyor. Özel hayata giren bu dinlemeler kabul edilemez. Ama şunu da hemen belirteyim, bu dinlemeler artık yapılmıyor” dedi.
Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls de, “Bu belgeler şoke edici. ABD’li yetkililerden ilerleyen saatlerde açıklama isteyeceğiz” diye konuştu.