Son olarak teknoloji devleri Google ve Yahoo’ya da sızdığı ortaya çıkan Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA), geçen yıl bir ayda topladığı 181 milyondan fazla veriyi kurumun Washington’daki merkezinde bulunan veri deposuna gönderdiği ortaya çıktı.
Washington Post gazetesi, Yahoo ve Google şirketlerinin tüm dünyadaki veri merkezlerini birbirine bağlayan ana iletişim hatlarına gizlice giren NSA’nın, her gün milyonlarca kişinin e-postalarını ve internet görüşmelerini nasıl takip edip kayıt altına aldığını ayrıntılarıyla ortaya koydu. İzleme skandalını ortaya çıkaran eski NSA çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı 9 Ocak 2013 tarihli bir belgeye göre, bu tarihten önceki 30 günlük dönemde NSA çalışanları tam 181.280.466 veriyi inceleyip kayıt altına aldı. Bu veriler arasında e-postaların alıcı ve gönderici kayıtları, metinler, ses ve görüntü dosyalar da var. İngiliz istihbarat kurumu GCHQ’nun da desteğiyle yürütülen MUSCULAR programı kapsamında NSA, 100 bin anahtar kelime üzerinden tarama yaparak şüpheli yazışmaları bulmaya çalıştı. Google ve Yahoo ise Washington Post’un açıkladığı NSA belgelerine sert tepki gösterdi.
 
SNOWDEN İŞ BULDU
ABD yönetiminin casusluk faaliyetlerini ifşa ettikten sonra Rusya’ya sığınan Snowden, bir internet sitesinde iş buldu. Avukatı Anatoli Kuçerena, “Kasım ayında işe başlayacak, büyük bir Rus sitesi için destek sağlayacak” dedi. Aybaşında Moskova’da alışveriş yaparken çekilen görüntüsünü yayınlayan Life News sitesi ise Snowden’ı tekne gezisinde gösteren bir fotoğraf daha yayınladı.