Alcatel-Lucent ve Vodafone artan veri trafiği ve mobile backhaul ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için Avrupa’nın ilk TWDM-PON ultra genişbant erişim teknolojisinin saha denemesi İspanya’da gerçekleşecek. Alcatel-Lucent’ın TWDM-PON (Time and Wavelength Division Multiplexed Passive Optical Networks) teknolojisini kullanan Vodafone, halihazırdaki fiber altyapısı üzerinde, dalga boyunda 10Gbps ve saniyede 40 Gb hızında şebeke performansına ulaşacak.
Son kullanıcılarına en iyi şekilde ticari servisler sunan yeni teknoloji, yeni yerleşik veri servislerine ve işletmelerin gerektiği gibi kapasitelerini artırmalarına imkan sağlıyor. Dünya çapında 446 Milyon mobil abonesi bulunan Vodafone, TWDM-PON teknolojisi ile 4G’ye geçen aboneleri için gereken bant genişliği artırma stratejisine en iyi şekilde hizmet edecek.
Alcatel-Lucent’ın TWDM-PON teknolojisinin kullanıldığı ve iki dalga boyunda 20Gb hız sağlayacak deneme, Vodafone’un deney laboratuvarının bulunduğu İspanya’nın Vigo kentinde gerçekleşiyor. TWDM-PON teknolojisiyle Vodafone, halihazırdaki fiber şebekeler üzerinde kapasitesini artırabilecek, ticari faaliyetlerini ve müşteri servislerini birleştirebilecek, operasyonel tasarruf sağlayabilecek ve gelir getiren yeni imkanlara kavuşacak.
 
Hız, yeni servisler ve düşen maliyetler
Ekim 2014’te Alcatel-Lucent ile TWDM-PON denemesi yapan ilk operatör olan Vodafone, bu gelecek nesil teknolojiyi Avrupa’da deneyen ilk operatör olacak. İki şirket TWDM-PON denemelerini 2010’dan beri deneyip geliştiriyor ve standartlaştırma çalışmaları sürdürülüyor. Bu teknoloji süregelen PON teknolojisiyle birlikte kullanılabiliyor ve fiber erişim şebekelerini geliştirmek adına operatörlere temiz ve düşük maliyetli çözümler sunuyor.
 
Hızlı ve yüksek yatırım geri dönüşü
TWDM-PON teknolojisi her fiber için dört dalga boyu kullanıyor ve saniyede 40 Gb kapasite sunuyor. Yeni operasyonel ve ticari kullanımları destekleyen bu teknoloji sayesinde operatörler PON teknolojisine göre çok daha yüksek ve hızlı yatırım geri dönüşü sağlıyor. TWDM-PON teknolojisinin konuşlandırılmasında servis sağlayıcıların fiber altyapısı kullanılıyor. Bu da yeni ve daha yüksek bant genişliği gerektiren servislere imkan yeni teknolojinin maliyetini düşürüyor. Mobil trafik backhaul’u da içeren yakınsanan hizmetler sayesinde yalnızca artan veri trafiği ihtiyaçları karşılanmıyor, operasyonel giderler de büyük oranda azalıyor.
 
Alcatel-Lucent Sabit Şebekeler Başkanı Federico Guillén konuyla ilgili olarak, “Vodafone artan müşteri taleplerini karşılamak için kapasitesini artırmak istiyor. Ayrıca bu zorlu pazarda rekabeti korumak için operasyonel verimliliği artırmak da önemli. Alcatel-Lucent olarak, maliyetlerini azaltmaları ve yeni hizmetleri daha kolay bir şekilde sunmaları için onlara yenilikçi teknolojiler sunmaktayız. İşte bu nedenle TWDM-PON teknolojisi çok önemli bir atılım” dedi.
 
Vodafone Group Sabit Şebekeler Direktörü Gavin Young ise, Alcatel-Lucent ile yıllardır TWDM-PON teknolojisini geliştirip test ettiklerini ve deneme aktiviteleri üzerine çalıştıklarını belirterek Avrupa’da TWDM-PON teknolojisinin saha denemelerini yapmak için sabırsızlandıklarını söyledi.