Fenerbahçe’den tartışmalı bir şekilde ayrılan futbolcu Alex de Souza’nın Türkiye’de yatırıma hazırlandığı ancak şike olaylarından sonra, “Türkiye’deki sisteme güvenmiyorum” diyerek bu kararından vazgeçtiği öğrenildi.
Eylem Türk’ün Milliyet’teki haberine göre Souza’nın yatırım yapmayı planladığı şirket ise ‘Lidyana.com’ adlı bir e-ticaret sitesi. Ortakları arasında Galatasaray’ın eski yıldız futbolcusu Arda Turan’ın da bulunduğu bu siteye Alex’in deo rtak olmayı düşündüğünü söyleyen Lidyana.com Kurucu Ortağı ve CEO’su Hakan Baş, Lidyana.com sitesinin fikir babasının da Alex olduğunu söyledi.  Baş şöyle devam etti:
“Krombera şirketimiz Alex’in kişisel sitesini yapıyordu. Alex, bize yatırım yapmak istediğini söyledi ve lidyana.com’un fikir babalığını yaptı. Aslında ortak olacaktı. Özellikle Fenerbahçe’nin tercümanıSamet Güzel’e şike olayları nedeniyle ceza verilmesinin ardından Alex, yapacağımız anlaşmaya 12 saat kala, ‘Türkiye’deki sisteme güvenmiyorum’ diyerek ortaklıktan vazgeçti.”

500 bin üyesi bulunuyor
Alex’in yatırımdan vazgeçtiği siteyle ilgili bilgiler de veren Baş, Lidyana.com’da 700 civarındamarka ve 60 bin çeşit ürün bulunduğunu kaydetti. Baş şöyle devam etti: “500 binden fazla üyemiz var. Günde sitemizi tekil 100 binin üzerinde kişi ziyaret ediyor. Türkiye’de moda ürünleri satan sitelerde sepet ortalaması 60-65 lira iken bizde bu rakam 180-200 lira arasında. Biz indirimsitesi değiliz ve pazar malı satmıyoruz.”

Dümeni modaya kırdı
Kurulduğundan bu yana Ruslar ve Almanlar’dan toplam 9 milyon dolar yatırım alan Lidyana.com, moda sitesi olmaya odaklandı. Yaklaşık 4 ay önce ayakkabı ve giyimi de portföyüne katan site, bu ürünlerin satışlardaki payını yüzde 70’e çıkarmayı planlıyor. Ayda 5 milyon lira ciro yaptıklarını ve giyilebilirtüm kategorilere girdiklerini söyleyen Lidyana.com’un kurucu ortağı ve CEO’su Hakan Baş, “Artık sadece takı değil tüm alanlarda varız ve bir moda sitesi oluyoruz. Her kategoride trend yaratıp lider olmak istiyoruz” dedi.
Lidyana.com; Peak Games ile Krombera Kurucu Ortağı Hakan Baş, markafoni Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, markafoni Kurucu Ortakları Tolga Tatari ve Ahmet Sarı, YemeksepetiKurucusu Nevzat Aydın ve İspanya’da top koşturan Arda Turan, Saffet Ulusoy, Öztanık Grubu’ndan İsmet Öztanık, Onur Kınay ve Raiffesisen Investment’ın Türkiye ekibinden Gökçe Kabatepe, Aydın Özol ve Oytun Özer tarafından Şubat 2012’de 1 milyon liraya kuruldu. O dönem Wired tarafından Türkiye’nin en iyi ve Avrupa’nın en iyi 100 yatırımından biri olarak gösterilmişti.

Ünlülerle kampanya
Son olarak Alman Burda’dan aldıkları 6 milyon dolar yatırımı moda sitesi olma yolunda harcayacaklarını da belirten Baş, müşterilerine Türkiye’de olmayan markaları ulaştırmaya devam edeceklerini vurguladı. Baş şöyle devam etti:
“Şirketi 1 milyon liraya kurduk. Sinem Kobal’dan Burcu Esmersoy’a birçok ünlü isimlekampanyalar düzenledik. Yandex’in ortaklarından Ru-Net’ten 3 milyon dolar yatırım aldık. İki ay önce de Alman medya devi Burda Grubu’ndan 6 milyon dolar daha yatırım aldık. Dolayısıyla 1 milyon liraya kurulurken 30 milyon dolar piyasa değeri üzerinden son ortağımızı aldık. Aldığımız yatırımı yeni hedeflerimize ulaşmak için kullanacağız.