Alibaba'nın birkaç rekor birden kıracak, ciddi miktarda bir nakit sağlayacak ve bazılarını epey zengin edecek olan halka arzı her açıdan tam bir başarı öyküsü. 

Elinizdeki iPhone'un imalatını yapan adam olarak tanımlayabileceğimiz Terry Gou'nun da benzer bir başarı hikayesi var. Foxconn'un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı olan Gou, plastik televizyon düğmesi üreten şirketini her türlü cihazın montajını yapan bir dev haline getirdi.

Terry Gou'ya göre e-ticaret devi Alibaba'nın başarısının arkasındaki en önemli etkenlerden ilki şirketin kurucusu Jack Ma. Gou, Jack Ma'yı "çok etkileyici ve Çin'in 1.3 milyarlık nüfusunda dahi göze çarpan" bir isim olarak nitelendiriyor. 

"Omaha kahini" lakaplı ünlü yatırımcı Warren Buffet dahil, pek çok başarılı ismi eleştirmesiyle tanınan Terry Gou'dan böyle bir yorum duymak oldukça değerli olsa gerek.

63 yaşındaki Terry Gou'nun dikkatini çeken Jack Ma, nadiren misafir kabul edilen Foxconn'un yıllık yönetim toplantılarından birine konuşmacı olarak çağrılmıştı. Bu arada, Gou'nun takdirini kazanan bir diğer isim de, vaktiyle Alibaba'ya yaptığı 20 milyon dolarlık yatırımı yıllar içinde 58 milyar dolarlık kazanca dönüştüren Softbank'in kurucu CEO'su Masayoshi Son'du. 

Terry Gou'ya göre Alibaba'nın başarısındaki etkenlerden ikincisi ise şirketin Jack Ma kadar tanınmayan kurucu ortaklarından Yale Hukuk mezunu, Tayvan doğumlu Joe Tsai. Tsai'nin, Alibaba'ya finansal ve hukuki açıdan sağladığı katkılar, şirketin başarı faktörlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Terry Gou, Alibaba'nın başarısının bir diğer nedeni olarak da Softbank ve Yahoo'nun şirketteki rolünü gösteriyor. Halka arzın en büyük hak sahipleri olan bu iki şirket, yıllar önce henüz küçük bir şirketken Alibaba'ya yaptıkları yatırımın meyvelerini toplayacak. Başından beri Çinli e-ticaret şirketine teknoloji ve teknik bilgi getiren Softbank ve Yahoo, bugünkü başarının ardındaki önemli isimlerden.

Herkesin Alibaba halka arzına gözünü diktiği şu günlerde, Terry Gou'nun şirketin başarısının kaynağına dair gözlemleri, bu başarıyı örnek alarak kendilerine bir yol haritası çizen girişimcilere "sihirli formül" hakkında fikir verebilir.