İşletim sistemleri mobil cihazlarda kullanıcı deneyimini belirleyen en önemli özellikler arasında. Bu alanda Android, iOS ve Windows Phone rekabeti yaşanıyor. Android açık ara önde olsa da üç platformun da güçlü ve zayıf yönleri var. Üç işletim sistemini karşılaştırdık.
 
Cep telefonu ya da tablet alacak olanların ilk sorduğu sorulardan biri Android mi olsun, iOS mu, yoksa Windows Phone mu? İşletim sistemleri cep telefonlarının kullanımını belirleyen en önemli özellikler arasında...

Google’ın mobil cihazlarda kullanılan işletim sistemi Android’de geçen hafta içinde yapacağını duyurduğu güncelleme ve yenilikler gözleri işletim sistemi rekabetine çevirdi. Mobil işletim sisteminde iOS ve Android arasında kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Windows Phone ise biraz daha geriden geliyor. Her üç platformun güçlü ve zayıf yönleri var. Genelde insanlar bir işletim sistemine alışkınsa onu benimseme yönüne gidiyor. Dünyadaki mobil cihazların yaklaşık yüzde 80’i Android işletim sistemine sahip. Yüzde 16’sı iOS, geriye kalanı da Windows Phone. Üç platformun özelliklerini karşılaştırdık.
   
KARAR VERİRKEN BUNLARA DİKKAT
Android, linux tabanlı ve açık kaynak kodlu. Ara yüzü ve temel özellikleri genelde isteğe göre uyarlanabilir durumda. iOS açık kaynaklı değil ancak buna karşın düzenli tasarım elementleri çoğu zaman daha kullanıcı dostu görülüyor.

Eğer sıkı bir Windows ve Microsoft kullanıcısı iseniz Windows Phone sizin için en ideal platform olabilir. Microsoft’un tarzını beğenenler tercih ediyor. iOS’un güvenlik ve zarafetini birleştirmede iyi bir deneme olmuş.

Mobil cihazınızda tam kontrol mü istiyorsunuz? Bunu size Android sağlıyor. Çok farklı telefon modeli ve üreticisi var. Daha fazla seçim şansı sunuyor. Kendi uygulamanızı bile geliştirip telefonunuza yükleyebilirsiniz.
 
En güncel ve en iyi uygulamaları istiyorsanız, iOS size daha uygun. iOS kullanıcıları, uygulama ve özelliklere daha fazla bütçe ayırıyor. Geliştiriciler de para kazanmak istediği için doğal olarak ilk olarak bu platform için app geliştiriyor. Android ve Windows Phone da yeni uygulamaları çekiyor ancak çoğu zaman iOS’da başarıya ulaştıktan sonra mobil uygulamalar bu platformlara geliyor.

Basit ve sade bir telefon isteyenler de var. Windows Phone ve iOS, bunun için en iyi çözüm. Daha az seçenek ve opsiyona sahipler. Karmaşıklıktan ve çok seçenekten herkes hoşlanmayabilir. Android ise teknolojiye düşkün, daha fazla seçenek ve telefonunu devamlı kurcalamak isteyenlere hitap ediyor.

Bütçeniz limitli mi? Bazı cep modelleri pahalı olabilir. Özellikle iPhone 6 Plus gibi. Akıllı telefon deneyimi yaşamak ancak çok fazla para harcamak istemiyorsanız Android tam size göre. Piyasadaki en uygun fiyatlı telefonlar Android işletim sistemi kullanıyor. Uygulamaların büyük bölümü de ücretsiz.

Eğlenceye önem mi veriyorsunuz? Google’ın da mükemmel film, müzik, Oyun ve Kitapları var. Fakat istatistikler iOS kullanıcılarının daha fazla oyun oynadığını ve daha fazla eğlence uygulaması kullandığını gösteriyor. iOS daha fazla bir eğlence platformu gibi.
 
Hala kararsız mısınız? Bu durumda en iyisi arkadaş, aile çevreniz ve diğer insanlara sormak. Benzer zevk, ilgi alanı ve önceliği olan tanıdıklarınıza deneyimlerini sorabilirsiniz.
 
iOS
Geliştiricisi: Apple
Çıkış tarihi: 2007
Pazar Payı: Yüzde 16
Ortalama app fiyatı: 3.18 dolar
Ücretsiz app: Yüzde 56
Uygulama sayısı: 1 milyondan fazla
Geliştirici ilgisi: Yüzde 89
Şu anki versiyonu: iOS 8.2
Cihaz kullanımı: Sadece Apple
Mesajlaşma: iMessage
İnternet browsing: Safari
Sanal asistan: Siri
Satılan cihaz sayısı: 192 milyon (2014)

ANDROID
Geliştiricisi: Google
Çıkış tarihi: 2008
Pazar payı: Yüzde 80
Uygulama sayısı: 1 milyondan fazla
Ortalama app fiyatı: 3.06 dolar
Ücretsiz app: Yüzde 72
Mobil geliştirici ilgisi: Yüzde 77
Son sürümü: Lollipop
Cihaz kullanımı: Samsung, Sony, HTC, Casper, General Mobile…
Mesajlaşma: Google Hangouts
İnternet browsing: Google chrome
Sanal Asistan: Google Now
Satılan cihaz sayısı: 1 milyar (2014)
 
WINDOWS PHONE
Geliştiricisi: Microsoft
Çıkış tarihi: 2010
Pazar payı: Yüzde 5
Ortalama app fiyatı: 1.10 dolar
Ücretsiz uygulama oranı: Yüzde 66
Popüler uygulama kategorileri: Eğlence, Oyun, Kitap Tools
Mobil geliştirici ilgisi: Yüzde 36
Son sürümü: Windows Phone 8.1
Cihaz kullanımı: Lumia, HTC, Casper, General Mobile…
Uygulama sayısı: 525 bin
Sanal asistan: Cortana
Cihaz satışı: 40 milyon (2014)

Hanife Baş / Milliyet