Microsoft 8 Nisan itibarı ile Windows XP işletim sistemi üzerinden desteğini çekeceğini açıklamıştı.
Microsoft'un dünya genelinde ki ATM'lerin yüzde 95'inde kullanılan Windows XP üzerindeki desteğini sonlandıracak olması, büyük güvenlik açıklarına neden olabileceği ifade ediliyor.
Güvenlik ve yama desteğinden mahrum kalan Windows XP ile çalışan ATM'ler, hacker saldırılarına maruz kalabilir. Böyle bir riske karşılık bu ATM'lerin elden geçirilerek yazılımlarının ve bu yazılımlara uygun donanımlarının yenilenmesi gerekiyor.
Dünyanın en büyük ATM üreticilerinden NCR'a göre ABD’deki pek çok ATM’de Windows XP kullanıldığı, ancak bir kısım ATM’de 2016′ya kadar desteklenecek olan iliştirilmiş versiyonun yer aldığı ifade edildi. Windows XP yerine pek çok ATM’de Windows 7′ye geçiş yapılacağı belirtilse de, ATM yazılım firması KAL’a göre nisan ayı itibarıyla ABD’de Windows 7 işletim sistemiyle çalışan ATM’lerin oranı yüzde 15′ten öteye geçmeyecek.
 
Türkiye'deki ATM'lerde durum ne?
 
Ülkemizde de kullanılan ATM'ler Windows XP üzerinden işlem yapıyor. Microsoft Türkiye Kurumsal Müşteriler Genel Müdür Yardımcısı Tolgar Elverci'ye Türkiye'de yapılan çalışmaları sorduk.
Tolgar Elverci, Microsoft Türkiye olarak 7 - 8 ay önce bankaları Windows XP desteğinin 8 Nisan'da son bulacağını ve ATM'lerde olası yaşanacak problemleri içeren bir mektupla bilgilendirdiklerini açıkladı. Geçen bu süre zarfında bankaların ATM'lerde sorun yaşanmaması için gerekli çalışmalara başladıklarını belirtti. ATM donanımından memnun olan bankaların sadece XP'den, Windows 7'ye geçiş hazırlıkları yaptıklarını, ATM donanımından memnun olmayan bankaların ise donanım + Windows 7 değişikliği için çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.