Los Angeles Bölge Yargıcı Lucy Koh’un dün verdiği karara göre Apple, Google ve diğer bazı teknoloji firmalarına, birbirlerinin çalışanlarına iş teklif etmemek üzere aralarında imzaladıkları anlaşma sebebi ile dava açılması söz konusu.
Dava, yazılım ve donanım mühendisleri, dijital medya çalışanları, animatörler ve birçok teknik çalışanı kapsamakta. Davacı avukatlarından biri olan Kelly Dermody’nin ifadesine göre 64,626 çalışan bu anlaşmadan rahatsız.
2011 yılında açılan ‘diğer şirketin çalışanına iş teklif etmeme’ anlaşması aslında ilk kez 2005 yılında Apple, Google, Adobe, Intel, Intuit, Lucasfilm ve Pixar arasında imzalanmış. Söylendiğine göre bu anlaşma şirket çalışanlarını diğer işverenler ile direk irtibat kurmaktan korumuş. Buna rağmen çalışanlar istedikleri zaman istedikleri şirkete iş başvurusu yapmakta özgürler.
Mevcut dava ise 64,000 üzerinde teknik çalışanın, şirketlerin rekabetsiz davranışları sebebi ile kendilerinin zarar gördüğü iddiası üzerine açılacak. Bölge Yargıcı Lucy Koh davayı önümüzdeki Mayıs ayında açmayı planlamış olsa da davalı durumdaki şirketlerden gelecek itiraza göre dava daha ileri bir tarihe de ertelenebilir.