Bilgisayarda pazar lideri olan Casper, bunu tablet ve cep telefonuna taşıyacak. Bu yıl hedef 500 bine yakın tablet ve cep satmak. Bunun en az 200 bini cep telefonu olacak.
Bilgisayar pazarında yüzde 19’u bulan payıyla liderliği bırakmayan, tablette de iddialı olan Casper, tecrübesini geçen yıl cep telefonuna taşıdı. Tablette 2013 yılını pazar üçüncüsü olarak kapatan Casper, VIA grubu olarak nitelendirdiği tablet ve cep telefonunda toplam 275 bin adetlik satış gerçekleştirdi. Nirvana grubu olarak nitelendirilen masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda satış rakamı ise 360 bin adet oldu.
Bu yıl 500 bine yakın cep telefonu ve tablet satışı hedefleniyor. Bunun en az 200 bin adedi akıllı cep telefonu olacak.
 
Yüzde 19 pazar payı
 
Türkiye’nin en iyi 10 pazarlama liderinden biri olarak seçilen Casper’ın Pazarlama Direktörü Feray Karaman ile akıllı cep telefonu başta olmak üzere yeni ürünleri ve hedeflerini konuştuk. Casper VIA cep telefonunun 4’üncü modeli VIA V4’ü piyasaya sürmenin heyecanını yaşayan Karaman, bu yıl hem tablet hem cep telefonunda tüketicinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan ürünleriyle iddialı olduklarını anlattı.
 
10 tablet, 2 cep modeli
 
2013’ün daralan ve rekabetin yoğun olduğu pazarda zor bir yıl olarak geçtiğini kaydeden Karaman, “Böyle bir pazarda yüzde 19’a yakın payla liderliğimizi koruduk. En yakın rakibimizin pazar payı yüzde 12... Geçen yıl 635 bin adet ürün sattık. Hedefimiz 1 milyon adede ulaşmak ve 2014’te bu hedefe çok yaklaşmış olacağız” dedi.
Karaman, geçen yıl 275 bin adet olan tablet ve cep telefonu satışlarını bu yıl 400 binlere taşımayı hedeflediklerini vurguladı.
 
Tablette bu yıl 5 farklı ekran boyutunda 10 yeni modeli tüketicinin beğenisine sunacaklarını belirten Karaman, şöyle devam etti:
 
Tüketiciyle tasarlıyoruz
 
“Biz bütün ürünlerimizi tüketicinin beklentilerine göre kurguladık. Aslında biz ürünleri tüketicimizle birlikte tasarlıyoruz. Akıllı telefonda müşterilerimizi memnun etmek öncelikli hedefimiz. Via 4 modelimizi pazara sunuyoruz. İkinci bir modelimizi de yılın en geç üçüncü çeyreğinde tüketicinin beğenisine sunacağız. Tablette 5 farklı ekran boyutuna ulaşacağız. İntel ve Windows modellerimiz, klavyeli modellerimiz de gelecek. İddialı olduğumuz 8.9 inçlik modelimiz koruyucusu ve şık kılıfıyla birlikte sunulacak.”
 
Doları 1.69 TL’ye sabitledik
 
Kurlardaki yükselişi değerlendiren Feray Karaman, şöyle devam etti: “2 binin üzerinde satış noktasında ürünlerimiz satılıyor. Kurdaki yükseliş maliyeti artırıyor. Biz doları 1.59’a sabitlemiştik. Son artışlar yüzünden 1.69’a yükseltmek zorunda kaldık. Bayilerimizi korumak için kur kampanyaları yapıyoruz. Biz kurların dalgalandığı çok dönemler gördük. Stokları nasıl yöneteceğimizi, oyunu nasıl oynayacağımızı iyi biliyoruz.
 
Cheese dediğinizde fotoğraf çekecek, işaretle arayacak!
 
Feray Karaman’ın tanıttığı VIA V4 akıllı cep telefonu, tasarımı ve teknolojisiyle dikkat çekiyor. 4 çekirdekli turbo işlemciye, 4.7 inç ekrana, 13 megapiksel arka, 5 megapiksel ön kameraya sahip olan telefonda parmakla çizilen kalp, yıldız, üçgen gibi şekillerle arama yapmak mümkün. Siz telefona baktığınız sürece o da size bakıyor ve ekran kararmıyor. Başınızı çevirdiğinizde tuş kilidi devreye giriyor. Arama yapmak için rehberde konuşmak istediğiniz kişi seçiliyken telefonu kulağınıza götürmeniz yeterli. Aramaya cevap veremeyecek durumdaysanız telefonu ters çevirdiğinizde sessiz konuma geçiyor. Kamerayı açtığınızda ise sesli komut devreye giriyor. ‘Cheese’ dediğinizde düğmeye basmaya gerek kalmadan fotoğrafınız çekiliyor. Telefonun satış fiyatı 999 TL olacak.
 
Cep’ten 300 milyon dolar gelecek
 
Casper’ın Genel Müdürü Yalçın Yıldırım ile geçen yıl görüştüğümüzde büyük hedefleri olduğunu anlatmıştı. Yıldırım, “2017 ciro hedefimiz 800 milyon dolar. Bunun 300 milyon dolarının telefondan, 225 milyon dolarının dizüstü bilgisayardan, 200 milyon dolarının tabletten, 75 milyon dolarının masaüstü bilgisayardan gelmesini öngörüyoruz” demişti.
Necla Dalan - Vatan