Casper, tablet ve telefonun da gelmesiyle cirosu yüzde 40 artan Casper Store’ların şu an 50 olan sayısını franchising ile 2016 sonuna kadar 300’e çıkarmayı planlıyor.1 milyon adet ürün satma hedefleri olduğunu söyleyen Casper Genel Müdürü Yalçın Yıldırım, ”Bunun 400 bini masaüstü ve laptop, kalanı tablet ve telefon olacak. 2017’de 800 milyon dolar ciro hedefliyoruz” diyor.
 
Yalçın Yıldırım, Altan Aras Fakılı ve Ali İhsan Daşkın’ın 23 yıl önce kurduğu yerli bilgisayar markası Casper, bugün cep telefonu ve tablet ürün gamı ile bir teknoloji şirketi haline geldi. Şimdi giyilebilir teknoloji de üretmeyi planlıyor.1,5 yıl önce genel müdür koltuğuna oturan kurucu ortak Yalçın Yıldırım ile oluşturdukları 2017 projeksiyonlarının ve 2017 yılında 800 milyon dolarlık ciroya ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor. Bin 200’e yakın bayileri olduğunu belirten Yıldırım, su anda 50 olan Casper Store sayısını da franchising ile 2016 sonuna kadar300’e çıkarmayı planladıklarını ifade ediyor.
Yalçın Yıldırım, sorularımızı aşağıdaki gibi yanıtladı:
 
Casper’ın şu anda pazarda pozisyonu nedir ve üç yıl içindeki planlaması nasıl?
 
Artık yerli marka olarak global markalarla rekabet eden bir şirket konumundayız. Uluslararası markalara rağmen biz ayakta kaldık, çünkü 2017 vizyonunu şimdiden tasarlıyoruz. Bütün projeksiyonumuz üç yıl sonrasına planlanmış durumda. Şu andaki pozisyonumuzu biz üç yıl önceden biliyorduk. Bu noktada dinamik bir yapımız var. Şu anda Pazar payımız, araştırma şirketi Gfk’ya göre, yüzde 18.Masaüstü ve laptop’ta Gfk’nın tüketici pazarında yaptığı araştırma bu ve rakamlara göre pazar lideriyiz. Her yerde varız. Etiler’de de Hakkari Yüksekova’da da Casper var. Bin 200’e yakın bayimiz var. Teknoloji perakendeciliğinin hepsinde varız.
 
Kendi mağazalarınızı açmayı düşünüyor musunuz? Yoksa franchising ile mi büyüyeceksiniz?
 
Kendi mağazamız yok ama franchising ile 50 tane Casper Store’umuz var. Bunu 2016 sonuna kadar 300’e çıkarmayı planlıyoruz. Satış ekibimiz şu anda bunun için çalışıyor. Casper Store’lar cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi sadece Casper ürünlerini satarak artık ayakta kalabilecek durumdalar .Çok verimliler ve karlılıkları arttı. Bu da artık tablet ve telefon ürünlerinin de olmasından kaynaklanıyor. Akıllı işlemcinin her yerde olmak zorundayız.
Üç yıl önce tablet ve telefonda yoktuk ama şimdi varız. Geçen yıl Türkiye’de 3 milyon tablet 2 milyon masaüstü ile laptop ve 10,5 milyon akıllı telefon satıldı. Burada çok büyük bir Pazar var. Dar bir alana sıkışmıyoruz artık, o yüzden verimlilik ciro anlamında Casper Store’larda yüzde 40 kadar arttı. O yüzden en fazla bu alana odaklanıyoruz.
 
Geçmiş yıllara bakıldığında şu anda üretim ve satış anlamında neredesiniz?
 
2001-2002 yıllarında masaüstünden laptop’a geçiş dönemi bilgisayar pazarı için kırılma noktası oldu. Birçok yerli şirket orada kapandı ve gitti. Biz ise bu dönemi başarılı atlattık. Son iki yılda masaüstü ve laptop’tan tablet ve telefona geçiş var. Bunu çok iyi analiz edip ona göre yatırımlarımızı yapıyoruz ve geleceğimizi şekillendiriyoruz 1 milyon adet ürün satma hedefimiz var. Bunun 400 bin adeti masaüstü ve laptop, kalanı tablet ve telefon.
Nirvana ve Via diye iki ürün grubu var. Masaüstü ile laptop Nirvana, Via ise tablet ile telefon. Geçen yılı lansman yılı ilan edip telefonda 50 bin adet sattık. Kabul görmek için bu kadar düşük bir oranı piyasaya sunduk. Son üç yılda telefon ve tablet tarafında Türkiye’deki tüketicilere uygun tasarımlar gerçekleştirdik.600 bin adet tablet ve telefon satma hedefimiz var.2013 yılında 635 bin adet ürün sattık. Bunun 375 bin adeti tablet ile telefon, geri kalanı masaüstü ve laptop oldu.
 
2017 yılında ne kadar ciro ve satış adedi planlıyorsunuz?
 
2017’de 800 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Bunun 300 milyon doları telefon,225 milyon doları notebook,200 milyon doları tablet ve 75 milyon doları masaüstü olacak.2017 projeksiyonunda bunu sunmamızın nedeni masaüstü ve laptop’da büyümek var. Şu anda dünyada yatay seyrediyor.330 milyon dolar bu yıl ciro açıklamayı planlamıştık ancak yeni ürünler gelecek ve o nedenle 800 milyon TL ciro olarak onu revize ettik.
 
Telefon ve tablet pazarında planlarınız neler?
 
Yedi tablet ürünü ve altı telefon yıl sonuna kadar gelecek. Şu anda cep telefonları tasarımları burada yapılıyor ama fason olarak yurtdışında üretiliyor.2016 yılında üretimi burada gerçekleştireceğiz. Ciddi altyapı çalışmalarımız var. Üretim kapasitesi konusunda fizibiliteler devam ediyor.2017’de milyonlar mertebesinin üzerinde üretmemiz gerekiyor. Tablette şu andaki sistemin devamından yanayız.
 
Akıllı cep telefonu pazarında global oyuncular oldukça iddialı Pazar paylarına sahipler. Yerli bir üretici olarak onlarla nasıl rekabet edeceksiniz?
 
Casper, halkın markası. Ne üretirsek üretelim çok rağbet görüyor.23 yıldır ürettiğimiz ürünlerde böyle oldu. İtibar endeksinde bunu çok net olarak görebiliyoruz. Konu konsantre olmakla alakalı. Çünkü genç ve her şeye açık bir toplum var. Akıllı telefonda 100 bin satışa sunuyoruz, hemen bitiyor. Şu anda talep değil, üretim sorunumuz var. Geçen haziran ayında başladık, şu anda hemen Pazar payı almaya başladık. İlk iki marka arasına girmek istiyoruz.
 
Cep telefonunu Türkiye’de üretmek size nasıl katma değer sağlayacak?
 
Reel anlamda tasarım ve AR-GE dışında üretim yapmamız gerekiyor. Henüz devletin bu konuda girişimi sınırlı sayıda ama FATİH projesinde yüzde 50’sini burada yapılma zorunluluğu veriliyor. Bu, önümüzdeki döneme bir ışık tutuyor. Devletin bu noktada vergi teşviki gibi ciddi projeleri olacağını düşünüyoruz.
 
“GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİLERE GİRECEĞİZ”
 
Şu anda gündemde olan giyilebilir teknolojiler tarafında çalışmaları olduğunu söyleyen Yalçın Yıldırım, şöyle konuşuyor: ”Şu anda pazarlama ekibimiz bunun üzerinde çalışıyor. Akıllı işlemcinin olduğu her yerde olacağız demiştim.2016 yılında da o tarafta ciddi gelişmeler olacak.2017 ile beraber ülkede reel üretimin gerçekleşmesini planlıyoruz. Üretim kapasitesi artacak. Saat, gözlük, akıllı bileklik gibi giyilebilir teknolojilerin hepsiyle ilgiliyiz, onları da burada üretme konusunu düşünüyoruz.”
 
“PAZAR DARALMASI YAŞANIYOR”
 
Yalçın Yıldırım’ın Pazar ile ilgili görüşleri ise şöyle: ”Pazar daraldı. Tablet ve telefona dönük kayma var, bu bariz biçimde hissediliyor. Ayrıca taksit sınırlaması da küçülmede etkili oldu. İlk dört ayda  bin adet masaüstü ve notebook satıldı, geçen yıl ise 690 bin adetti. Bu, yüzde 26 kadar daralmaya işaret ediyor. Pazar ve sektör küçülse de biz küçülmeye karşıyız. Her şeyi büyümeye göre ayarlıyoruz. Biz mayıs ayında yüzde 14 büyüdük. Masaüstünde ilk dört ayda yüzde 35 Pazar payımız var. Ardımızdan Exper ve HP geliyor. Geçen yıl toplamda 2 milyon adet ürün satıldı. Biz 360 bin adet sattık, Pazar payımız yüzde 18’e denk geliyor”.
Gözde Yeniova - Ekonomist