Bugün İstanbul'da Türk Telekomünikasyon İş Adamları Derneği TÜTED tarafından düzenlenen Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü Toplantısı'nda konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, cep telefonu ithalatının cari açığa etkisi hakkında çarpıcı rakamlar verdi.

YERLİ CEP TELEFONU TERCİH EDİLMELİ

Türkiye’ye yurtdışından yılda 18 milyon cep telefonu ithal edildiğini ve bu rakamın yolcu bavulunda gelen cihazlarla birlikte 19 milyona ulaştığını açıklayan Dr. Tayfun Acarer, Türkiye’ye ithal edilen telefonların yüzde 86’dan fazlasının akıllı telefon olduğunu ifade ederek bu cihazların ekonomiye yıllık etkisinin 6 milyar dolar olduğunu söyledi. Bu durumun cari açığa olumsuz etkide bulunduğunu, bu konuda son dönemde Türkiye’de yerli üretimle ilgili harekete geçildiğini ifade ederek işletmelerin yerli cihaz üretimi için cesaretlendirilmesi gereğini vurguladı. Acarer ayrıca "vatandaşlarımız da Türkiye’de üretilen telefonları markasına bakmadan tercih ederek kullanmalılar” dedi.

AYDA 340 DAKİKA ‘CEP ‘LE KONUŞUYORUZ
 
BTK Kurul Başkanı Dr. Tayfun Acarer, etkinlikte sektörle ilgili bazı güncel veriler aktararak mobil penetrasyon oranının tek başına ele alınıp ülkenin gelişmişliği ile ilişkilendirerek bir sonuç çıkartmaya çalışmanın doğru olmadığını, konuşma sürelerinin de penetrasyonla ilişkilendirilmesi gerektiğini ifade etti. “2013 sonu itibariyle abone başına aylık 340 dakika konuşma süresiyle Türkiye Avrupa’da en çok konuşan ve en çok kısa mesaj yollayan ülke. Mobil penetrasyon düşük olduğu halde görüşme süresinin yüksek olması, Türkiye’de ciddi bir rekabet ve regülasyon olmasının sonucudur” dedi.