Cari açığı düşürmek üzere cep telefonlarında kredi kartına taksitli satışı engelleyen düzenleme ve kur artışından sonra akıllı telefon satışları hızla düştü. Ahmet Can'ın Hürriyet'teki haberine göre satışlar yarı yarıya azaldı. 

GFK Türkiye tarafından paylaşılan verilere göre şubat ayının ilk iki haftasında 75 bin adet akıllı telefon satışı gerçekleşti. Bu rakam, bir önceki ayın ilk iki haftasına denk gelen dönemde 150 bin adet civarında bulunuyordu. Başka bir deyişle akıllı telefon satışları yüzde 50 azalmış durumda. 2014 Şubat ayının ilk iki haftasını geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında ise yüzde 30 civarında gerilemenin olduğu görülüyor.

YARIM MİLYON SATIŞ

Akıllı telefonlara şubatta taksit yasağının gelmesi tüketiciyi ocakta alışverişe hücum ettirdi. Paylaşılan verilere göre ocak ayında 456 bin adet akıllı telefon satışı gerçekleşti. Bu rakamı geçen yıl ocak ayıyla kıyaslandığında ise yüzde 230’luk bir artış görülüyor. Türkiye’de 2013 Ocak ayında 199 bin adet akıllı telefon satışı gerçekleşmişti. Bu artışta akkıllı telefonların pazar payını arttırmasının yanı sıra taksitli satışların sona ermesi etkili olduğu görülüyor.

AKILLI PAYI GERİLEDİ

GfK verilerinde dikkat çeken noktalardan bir diğeri ise akıllı telefonlarında tüketici elektroniği parekandesi için pazar payı kaybetmesi oldu. Dizüstü bilgisayar, tablet ve televizyon satışlarından ocak ayınınn ilk haftasında yüzde 47.8 pay alan akıllı telefonların bu payı şubatın ilk haftası itibariyle yüzde 28.2’ye geriledi. Akıllı telefonların kaybettiği bu pazar payı ise tablet bilgisayarlara yaradı. Ocak ayının ilk haftasında yüzde 18.2’lik pazar payına sahip olan tabletler, şubatın ilk haftasında pazar payını yüzde 34.9’a çıkardı.

EN ÇOK 16 GB

GFK verilerine göre tüketiciler taksitli alışveriş fırsatını değerlendirirken en çok 16 GB depolama kapasitesine sahip olan akıllı telefonları tercih etti. Ocak ayında satılan akıllı telefonların yüzde 35’i 16 GB kapasiteye sahip modeller oldu. İkinci sıradaysa yüzde 31.4 paya sahip olan 8 GB hafızalı modeller satıldı.

Rakamlarla akıllı telefonlar

75 bin adet
Şubatın ilk ilk haftasında satılan akıllı telefon sayısı

150 bin adet 
Ocak ayının ilk ilk haftasında satılan akıllı telefon sayısı

%50
Ocak ayına göre akıllı telefon satışlarındaki düşüş

%30
Geçen yılın şubat ayına göre akıllı telefon satışlarındaki düşüş

14 milyon
Geçen yıl satılan cep telefonu sayısı

%65
Cep telefonu satışlarındaki akıllı telefon oranı

456 bin
Bu yıl ocak ayında satılan akıllı telefon adedi

199 bin
2013 Ocak ayında satılan akıllı telefon adedi

%47.8
Akıllı telefonların ocakta elektronik pazarından aldığı pay

%28.2
Akıllı telefonların şubatta elektronik pazarından aldığı pay