Buna bir de şubat ayından itibaren taksit yasağı da eklenince tüketicileri ‘son fırsattan faydalanma’ perakendicileri ise ‘stok avantajından faydalanma’ telaşı sardı. Tüm bu gelişmelerin ocak ayında sektörde kampanyalarla fırtınalar yaratması bekleniyor. Şirket yetkileri bu ay için satışlarda en az yüzde 30’luk artış yaşanacağı görüşünde.
 
Satışlar yüzde 30 artacak
 
Cep telefonu satıcıları her aya yaklaşık 2 milyon adetlik cep telefonu stoğu ile giriyor. Bir başka deyişle şu anda satıcıların elinde en az 2 milyon adet cep telefonu var. Bu nedenle henüz maliyet artışları bu eldeki telefonlara yansımamış durumda. Şimdi yeni kampanyalarla şirketler arasında bu cep telefonları üzerinden yeni bir rekabet savaşı yaşanması bekleniyor. Özellikle ocak ayının son haftasında yaşanacak satış patlaması ile bu ay en az yüzde 30’luk bir talep artışı yaşanacağı ve 1.6 milyon adet cep telefonunun tüketiciler tarafından satın alınacağı söyleniyor.
Aslında hükümetin özellikle cep telefonları üzerinden yeni kısıtlamalar ortaya koymasının temelinde cari açık yatıyor. Bu yüzden de yerli telefonlar teşvik ediliyor.  Üst seviye ithal akıllı telefonlarının ortalama fiyatı 1500 lira ile 2200 lira arasında değişiyor. Ancak bu telefonların hemen hemen aynı özelliğe sahip olan yerli telefonların fiyatı ise 500 lira civarında. Bu da tükecinin taksitin ortadan kalkması nedeniyle yerli telefona ulaşma olasılığını artırıyor.
Öte yandan cep telefonu ve 3G bağlantılı tablet bilgisayarlarda taksitin kaldırılması ikinci el piyasasını ve sahte telefon satan ‘merdiven altı’ şirketleri de arttıracak. Kullanıcılar, sıfır telefon fiyatının hemen hemen yarısına ikinci el cihaz sahibi olabililiyor. Örneğin bir iPhone 5’in sıfır fiyatı 1849 lira civarındayken bu rakam ikinci ellerde 900 liraya kadar düşürüyor. Bu yüzden ikinci el ürün satışı yapan sitelerdeki cep telefonu sirkülasyonunun artması bekleniyor. Taksitin kaldırılmasının en olumsuz etkisi ise sahte cep telefonu satışlarının artışı olacak. SMS ve internet sitelerindeki reklamlarla sahte akıllı telefonlar pazarlayanların yeni hedefi tüketiciler olacak. Akıllı telefon özelliklerini bilmeyenler 300 liralık etiketli sahte telefonları alıp mağdur olacak.

Bize var mobil operatöre yok

Cep telefonuna yönelik taksitlerin kaldırılmasıyla beraber teknoloji perakendecileri yeni bir tartışma başlattı. Şirket yetkilileri cep telefonu satışında en büyük payın mobil operatörlerin aldığını belirterek kontratlı satışların durdurulmasını söyledi. Yetkililer, “Perakende alanında  taksitler sonlandırılırken, operatörlerin satış yapmaya devam etmesi dikkat çekiyor” diyor.
 
Rekorla merhaba
 
Dolar 2.1885 TL ile 2014’e rekorla ‘merhaba’ dedi. Gösterge tahvil faizi gün içinde yüzde 10,51’e ulaşarak Ocak 2012’den bu yana en yüksek seviyesini görürken BİST ise yüzde 1,20 kayıp yaşadı.