Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, cep telefonu numarasını taşıma sonrasında getirilen NTS uyarı tonu yani ‘bip’ sesinin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Milliyet'te Hanife Baş imzasıyla yer alan haberde, bugüne kadar 60 milyonun üzerinde numaranın taşındığını anımsatan Süel, “O dönemde şebeke içi ve dışı tarifeler arasında fark olduğu için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tüketici menfaatini ön plana alarak bir uyarı tonu öngördü. Bunun nedeni şebeke içi ve dışının farklı tarifelerde olmasıydı. 2008’de alınan karar o dönemin şartlarında doğruydu ama artık 2013’e gelince önemi kalmadı” dedi.

Rekabet önünde engel

Süel, 2010 ve 2013 yılında şebeke içiyle ilgili iki önemli kural getirildiğini de aktararak, “Geçen beş yılda şebeke içi ile şebeke dışı arasındaki fark kapandı. Bugün piyasada tarifelerin yüzde 95’e yakını her yöne. Artık tüketicinin şebeke içi ve dışı endişesi ortadan kalktı. Başka bir operatörü ararken o abonenin hangi operatörde olduğunun bir önemi kalmadı” diye konuştu.
Bugün gelinen şartlarda uyarı tonunun aboneler için gerekmediğini savunan Süel, aksine artık rekabetin önünde engel olduğunu, pazar araştırmalarının ‘bip’ sesinin farklı algılandığını gösterdiğini kaydetti. Süel, sözlerini şöyle sürdürdü: “‘Bip’ sesinden dolayı kendilerini iyi hissetmeyip numarasını taşımayan var. Bip sinyalinin tüketiciye artık faydası kalmadı. Bu nedenle BTK’nın bir iki gün içinde bu konuda en doğru kararı alacağını düşünüyorum. İsteğimiz bu uyarının kaldırılması. BTK’nın şu andaki düşüncesi talepte bulunan abonelerin bu sinyali her aradıklarında ya da arandıklarında duymaları yönünde. Bunu da destekliyoruz. Bip sinyali görevini tamamlamıştır artık sona erdirilmesi gerekir.”