Eğitimdeki en önemli projelerden olan FATİH Projesi ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı biriminde soruşturma açıldı
Yüksek meblağlarla yapılan tadilatlar, tecrübeli personelin görevlerine son verilip dışarıdan hizmet alımı yoluna gidilmesi ve görevli personelin umreye gönderilmesi gibi iddialar üzerine başlatılan soruşturma, şu an için projenin gidişatını etkilemeyecek.
FATİH Projesi ile ilgili bir süre önce CHP’nin de dile getirdiği iddialar üzerine soruşturma başlatıldı. FATİH projesini de yürüten, “Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK)” birimini kapsayan soruşturmadaki iddialar arasında şunlar yer alıyor:
-  Bakanlık bürokratlarının sınav kuryesi olarak Mekke’ye umreye gitmesi.
-  2013 yılının ilk altı ayında FATİH Projesi için 33 milyon 572 bin TL harcama yapılması.
-  2 milyon TL’ye 4 toplantı odası yapılması.
-  Bakanlığa bağlı Hukuk Müşavirliği’nde 21 avukat varken FATİH Projesi kapsamında kurum dışından tutulan 4 avukata 955 bin TL ödeme yapılması.
-  Genel Müdürlük binasına “uzay çatısı” yapılması.
-  Genel Müdürlük’ten gönderilen 142 öğretmenin yerine TÜRKSAT’tan 36, TÜBİTAK’tan 20 personel görevlendirilmesi, kurum dışı görevlendirilen personellere 4000-6000 lira maaş ödenmesi.
BAKAN AVCI GÖREVLENDİRDİ
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, iddialar üzerine müfettiş görevlendirerek soruşturma başlattığı belirtildi. Projenin askıya alınmasının ise söz konusu olmadığı ifade edildi.
Öte yandan, FATİH Projesi ile ilgili belirlenen pek çok hedefe ulaşılamaması dikkati çekti. Bakanlık verilerine göre 21 bin 689 okulun internet altyapısının yenilenmesi hedeflenmişken, sadece 154 okulun internet alt yapısı yenilenebildi.
21 bin 689 okulda akıllı tahta uygulamasına geçilmesi öngörülürken  hedeflenmişken sadece 3 bin 657 okulda akıllı tahta uygulamasına geçilebildi. 21 bin 689 okulda sunucu ve bilgisayar yenilenmesi hedeflenmişken, 216 okulda yenileme çalışması yapılabildi. 295 bin akıllı sınıf oluşturulması hedeflenmişken, sadece 84 bin 921 akıllı sınıf oluşturulabildi.