Enflamasyon tepkisi vücudun tehditlere karşı savunma yöntemi olsa da, eğer kontrolden çıkarsa kronik ağrılı bir enflamasyona neden olabilir ve dolayısıyla Alzheimer, diyabet ve MS gibi hastalıklara yol açabilir. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’den araştırmacılar farelerde bu reaksiyonu kapatabilecek molekül anahtarı tanımladılar. Böylece potansiyel olarak bu problemleri geri çevirebilir ve hatta yaşlanmayı bile durdurabilirler.

Araştırmanın kalbinde ise NLRP3 olarak da bilinen inflamasom yer alıyor. Bu immün proteinleri vücudu enfeksiyonlara ve diğer istilacılara karşı izleyerek,inflamatuvar tepki göstererek savaşmasını sağlıyor.

Normalde bu bağışıklık sistemi için çok önemli bir fonksiyon olsa da, bazen vücudun bu savunma hali uzuyor ve kronik enflamasyona yol açıyor. Bu problemin verdiği ağrı ve rahatsızlık bir yana; multiple sklerosis, kanser, diyabet, Alzheimer ve Parkinson gibi kronik hastalıklara da neden olabiliyor.

İşte yeni araştırmada , bilim insanları bu NLRP3 inflamasomunu özünde nasıl kapatabileceklerini çözdü. Deasetilasyon adı verilen bu proses sayesinde moleküler madde fragmanının olduğu yer kaldırılıyor.

“Bu asetilasyon anahtar gibi çalışabilir. Bu nedenle asetile olduğunda, inflamasom aktif hale gelir. Yani deasetilasyon olduğunda, inflamasom kapanıyor, “diyor araştırmanın kıdemli yazarı Danica Chen.

Araştırma ekibi SIRT2 proteinin aynı anahtar gibi çalıştığını keşfetti. Genetiği değiştirilmiş fareler üzerinde SIRT2 proteini üretme kabiliyeti durduruldu ve 2 yıldan uzun süre sağlıklı kontrol grubuyla kıyaslandı. Test hayvanlarının daha fazla enflamasyon işaretine sahip olduğu ve yüksek insülin direncine sahip olduğu görüldü. Aynı Tip 2 diyabet hastalarında rastlandığı gibi olmuştu.

Diğer testler ise iki grup yaşlı farenin immün sistemi etkili bir şekilde yeniden başlatıldı. Hayvanların immün sistemleri asetile ve deasetile NLRP3 inflamasom versiyonları olarak yeniden tasarlandı. 6 hafta sonra araştırmacılar deasetile farelerin,asetile farelere(kontrol grubu) göre daha iyi insülin direncine sahip olduğunu buldu.

Araştırma ekibi, NLRP3 inflamasomunun etkili bir şekilde kapatılmasıyla; diyabet,Alzheimer,multiple sklerosis ve Parkinsonla gibi enflamasyonla ilişkili hastalıkların tedavi edilebileceğini belirtiyor. MCC950 adı verilen diğer bir molekül , NLRP3 blokörü olarak şimdiden başarı gösterdi. Ayrıca bu gibi ilaçları uzun dönemde yaşlanma için bile kullanılabilir

“Laboratuvarım yaşlanmayı geri çevirmeyi anlamak ile gerçekten çok ilgili. Artık şöyle bir soru soruyoruz: ne süreyle yaşlanma geriye döndürülebilir. Bunu yaparken fizyolojik durumlara bakarız, enflamasyon ve insülin direnci gibi. İşte bunlar yaşa bağlı dejenerasyon ve hastalıklardır,” diyor Chen.